Linkovi

Mesić: 'Protiv terorizma svim raspoloživim sredstvima, a ne samo silom oružja'


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovao je na obilježavanju 67. godišnjice japanskog napada na Pearl Harbor, održanom na nosaču zrakoplova Intrepid, brodu-muzeju u New Yorku, na kojem je odana počast američkom Hrvatu Peteru Tomichu, koji je za herojstvo u Pearl Harboru nagrađen Kongresnom medaljom časti, najvišim vojnim odlikovanjem u Sjedinjenim Drzavama.

Predsjednik Mesic je naglasio kako je dirnut brigom koju Amerikanci pokazuju prema svojim vojnim veteranima, a na novinarski upit o njegovoj nedavnoj, kontroverznoj, izjavi o odavanju pocasti preminulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, predsjednik Mesic je naglasio kako je rijec o nesporazumu te je rekao da "svi imaju pravo na počast, ali ne svi na isti način".

Stjepan Mesić: "Ne mozemo reci da su svi branitelji, odnosno, da su svi koji su stekli status branitelja, bili s puskom u ruci...Bili bi naivni kad bi to bilo tako...Tko je branitelj? Branitelj je onaj koji je ostavio svoje radno mjesto, koji je ostavio svoju ucenicku i studentsku klupu da bi branio domovinu. Ja sam bio izabrani predsjednik prve hrvatske Vlade, bio sam izabran u Saboru da predstavljam Hrvatsku u Predsjednistvu Jugoslavije, bio sam izabran za predsjednika Sabora...Ali, u to vrijeme se vodio rat, ali jesam li ja branitelj? Nisam! Ja sam izvrsavao svoju duznost. I drugi, koji su bili ministri radili su svoju duznost. Ali su stekli status branitelja. Smatram da se u tom smislu mora napraviti jedna revizija, da se mora dati popis branitelja i onda cemo svi biti zadovojni."

Govoreći o izazovu terorizma s kojim se današnji svijet susreće, predsjednik Mesić je naglasio kako se s terorizmom treba suceliti “…sa svim raspoloživim sredstvima, ne samo silom oružja već i politikom razvoja, koja će dugoročno eliminirati okruženje iz kojeg se novače teroristi…"

Razgovarajuci s novinarima nakon svecanosti, predsjednik Mesić je izjavio da su mogući prigovori u izvješću glavnog tužitelja Haškog suda Vijeću sigurnosti, kojeg ce podnijeti iduceg petka, o suradnji Hrvatske sa sudom, zbog nedostaka dijela topničkih dnevnika Hrvatske vojske iz Oluje koje traži Tužiteljstvo.

"Možda ce biti nekih prigovora", rekao je Mesic. govoreci o dijelu topničkih dnevnika za kojima se intenzivno traga te ističući kako postoje saznanje da je dio završio u privatnim rukama.

Stjepan Mesić: "Ostalo je još nešto topničkih dnevnika, ne znam točno koliko. Mi ih intenzivno tražimo. Imamo neka saznanja da se neki topnički dnevnici nalaze kod nekih osoba, ne znamo na koji su način došli u posjed tih topnickih dnevnika. Ukoliko oni nisu uništeni, ja smatram da ćemo i to dostaviti Haškom tribunalu".

Danas ce predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić održati predavanje "Jugoistočna Europa kao čimbenik europske sigurnosti" u Institutu za svjetsku politiku, a nakon toga sastat ce se s Hrvatima koji žive u New Yorku.

XS
SM
MD
LG