Linkovi

Film 'Slumdog Millionaire': radosno slavljenje života u okrugu surove i često tragične stvarnosti


Jedan mladić iz sirotinjske četvrti Mumbaija osvoji glavnu nagradu na televizijskom kvizu „Tko želi postati milijunaš“, no njegov je stvarni cilj više romantičan nego sam novac … u novom filmu škotskog redatelja Dannyja Boylea. „Slumdog Millionaire“ radosno je slavljenje života u okružju surove i često tragične stvarnosti.

U indijskoj verziji svjetski slavnog televizijskog kviza „Tko želi postati milijunaš“, čitava je zemlja prikovana uz male ekrane zbog nevjerojatnog uspjeha mladog i stidljivog natjecatelja Jamala.

No, kako može tinejdžer koji je odrastao u sirotinjskoj četvrti grada, bez ikakvog školovanja, čije je zaposlenje raznošenje čaja telefonskim operatorima u jednom telefonskom centru u Mumbaiju, znati odgovore na sva pitanja u rasponu od sportskih rekorda pa do književnih remek-djela?

Visokoobrazovani natjecatelji, poput liječnika i odvjetnika nisu uspjeli proći dalje od 16 tisuća rupija, a Jamal osvoji 10 milijuna. Uhićen pod optužbom prijevare, Jamal pretrpi teško saslušanje tijekom kojeg ispriča svoju životnu priču prepunu iskustava koja su ga – poput sretnog obrata sudbine – obdarila odgovorima na pitanja na kvizu. No, novac za njega nije bio razlog sudjelovanja u kvizu.

On se natjecao zato što je bio uvjeren da će ga gledati Latika, djevojka koju on smatra svojom sudbinskom odabranicom. Latika i Jamal upoznali su se još kao djeca, kad su oboje, mali ulični lutalice i beskućnici u gradu s 18 milijuna stanovnika, bili prisiljeni od huligana da prose. Jamal i njegov stariji brat Selim uspiju pobjeći, a s njima i Latika. No, ona zaostane u bijegu i bude ponovno uhvaćena. Jamal se tada zarekao da će ju naći i spasiti. Trebalo mu je za to čitavo desetljeće i put do vrha na kvizu. … Sam grad, Mumbai, moćna je kičma filma: mračni život njegove sirotinje u okružju kriminala istodobno je žalostan ali i inspirativno sretan. Redatelj Danny Boyle kaže da mu je u stvaranju filma bilo najvažnije da 'uhvati' taj duh zajednice u kojemu i bajkovita priča filma odjednom izgleda potpuno moguće i stvarno.

Glumačka postava filma uključuje, uz britanskog glumca Deva Patela, popularne glumce indijskog Bollywooda: Freidu Pinto kao Latiku, Anila Kapora kao voditelja kviza, te Irfana Khana kao policijskog inspektora koji istražuje Jamalovu priču. Glazbu za film „Slumdog Millionaire“ skladao je indijski kompozitor A.R. Rahman.

XS
SM
MD
LG