Linkovi

Šahu sve veća uloga u američkim školama


Studije provedena diljem svijeta ukazuju na koristi od igranja šaha, naročito kad su u pitanju djeca. Poučeni tim informacijama, sve je više nastavnika u američkim školama koji nastoje uključiti šah u život i aktivnosti svojih učenika.

Frankie Roth je bio problematično dijete. Georgia Clark, direktorica škole koju je Frankie pohadjao u Marylandu, prisjeća se njihovog prvog susreta: "Moja je prva misao bila – nešto treba učiniti s tim djetetom, inače neće ništa biti od njega. Bio je u trećem razredu tada i imao ozbiljnih problema u komuniciranju s odraslima."

Georgia Clark je odlučila uključiti Frankieja u svoj izvanškolski program šaha. I već nakon nekoliko mjeseci vidjela je da se u njemu odigrala velika promjena. "Kad je konačno shvatio da može biti uspješan u šah-klubu, Frankie je naprosto procvao. U zadnje dvije godine postao je potpuno drugo dijete," kaže Clark.

Oko trideset zemalja, uljučujući, naravno, Rusiju, smatra šah aktivnošću dovoljno vrijednom da bude uključena u redoviti školski program. Sjedinjene Države su, medjutim, zaostajale. Sada, sve je veći broj javnih škola u Sjedinjenim Državama koje nude šah u svojim izvanškolskim programima.

Jim Fite je osnivač takvog jednog programa, u osnovnoj školi North East Elementary. Stručnjaci su mišljenja, kaže on, da je igranje šaha izuzetno korisna aktivnost za razvoj dječjeg mozga i da je dobro s njom početi još u dobi od dvije godine: "Svi oni kažu da šah pomaže djeci u njihovom intelektualnom razvoju, da im pomaže u njihovim matematičkim vještinama i znanju, da im pomaže u čitanju. Radi se o tome da samo nekoliko figura, jedna ploča i mirno mjesto za igru pružaju mogućnost za jednu sjajnu aktivnost."

Neki učenici u školi North East Elementary u šahu, čini se, nalaze manje intelektualnih koristi, a više mogućnosti za povećanje samopouzdanja. "Kad pobijedim, osjećam se sretnim što sam porazio drugoga, posebno ako je to osoba koja je u šahu dobra," kaže jedanaestogodišnji Evan. I neka druga djeca dijele to mišljenje – fini osjećaj, kažu, kad u igri možeš potuci nekoga.

Učenici u saveznoj državi Maryland mogu takodjer sudjelovati u turnirima i osvajati bodove za neke druge, šire ciljeve. Onima s najviše osvojenih bodova svake se godine dodjeljuju dvije pune školarine za University of Maryland.

"Stalno ponavljam djeci da je puno lakše dospjeti na koledž putem šaha nego putem nogometa. Pogledajte samo koliko ih igra nogomet i stalno se sudaraju jedni s drugima. Šah se igra sjedeći i sastoji u micanju nekoliko figura," kaže Fite.

Shinsaku Uesugi je učenik jedne srednje škole u predgradju Washingtona. Trinaest mu je godina i dobitnik je jedne od stipendija. "Savjetovao bih svima da igraju šah s prijateljima, da im to bude dobra zabava. Jer ako nema zabave, ako im nije lijepo, onda igra nema svrhe. Šah je za djecu dobar, trebaju ga igrati, osvojili stipendiju ili ne," kaže Uesugi.

Šah je učinio čuda za Frankieja Rotha. Nekad je, kažu njegovi nastavnici, i mucao, to je sada prestalo. "Mislim da mi je šah puno pomogao, naučio me je kako da budem strpljiv i kako da unaprijed razmisljam. Jednostavno uživam u samoj igri, ali kad pobijedim, i to je jako dobro," kaže Frankie.

XS
SM
MD
LG