Linkovi

Mlada Palestinka pokušava prekinuti krug nasilja na Zapadnoj obali


Za generacije Palestinaca izraelska okupacija njihovih teritorija često je dovodila do gnjeva, mržnje i očaja. Ti su ih osjećaji navodili da pribjegnu terorizmu. S izraelske strane, vlada je postavila barijeru između Izraela i Zapadne obale, a vojnici uvijek motre na moguće napade razljućenih mladih Palestinaca. Jedna mlada Palestinka sa Zapadne obale pokušava prekinuti krug nasilja.

Obitelj Sawsan Samara živi na isti način kao i druge obitelji Palestinaca. njeni su roditelji prognani sa svoje zemlje nakon stvaranja države Izrael 1948. godine te se ona rodila u izgnanstvu u Siriji. Na Zapadnu obalu Sawsan Samara vratila se kao djevojka nadajući se da će vidjeti stvaranje autonomne palestinske države – kao što je dogovoreno godinama ranije u Sporazumu iz Osla 1993. godine. No ono što je Sawsan Samara uvidjela bilo je drugačije od njenih očekivanja – palestinski teritoriji ostali su pod izraelskom kontrolom:

"Bila sam zatečena. Prva osoba koja vas dočeka je izraelski vojnik. Izraelski vojnici uvijek nose njihove puške i meni je to bilo prvi put da sam vidjela veliku pušku. Upitala sam se – Bože, gdje li sam to došla."

No 26-godišnja Samara otrgnula se očaju. Ona kaže da bacanje kamenja na izraelske vojnike i postavljanje bombi nije donijelo pozitivnu promjenu:

"U stvarnosti, znatno je teže, ali i snažnije i učinkovitije, ukoliko pronađete način za pregovore. "

Samara radi kroz „Sjeme mira“, američku neprofitnu organizaciju koja promovira dijalog i razumijevanje među mladima u ratom pogođenim područjima poput Bliskog istoka.

Ona danas posjećuje Suleimana Assada, 16-godišnjeg farmera u blizini Nablusa, na Zapadnoj obali. On kaže da bi njegov život bio miran da nema židovskih doseljenika, koji su uzeli dio zemlje, i izraelskih vojnika. No Assad kaže da mu je Sawsan Samara pomogla da nadiđe svoju ljutnju te da radi na uspostavi mira.

"Ona pomaže da među Palestincima raste mir. Ona radi s Palestincima koji žele mir u svijetu i žele pomoći mirovnom procesu," kaže Assad.

Sawsan Samara ističe kako je ponosna na mlade poput Suleimana koji uviđaju da nasilje ima alternativu.

XS
SM
MD
LG