Linkovi

James Jones - od zapovjednika voda do predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost


Budući američki predsjednik Barack Obama imenovao je umirovljenog generala Jamesa Jonesa na položaj savjetnika za nacionalnu sigurnost. Obama je rekao da general Jones 'ima kvalifikacije za objedinjavanje svih elemenata američke moći kako bi se porazili nekonvencionalni neprijatelji i promovirale američke vrijednosti'.

General Jones je visok i impozantan bivši zapovjednik američkog Marinskog korpusa. Njegov izgled i držanje uspoređuju s onima glumca Johna Waynea. Jones je služio u američkoj vojsci više od 40 godina. Od zapovjednika voda u Vijetnamu napredovao je do glavnog zapovjednika NATO saveza.

James Jones je u administraciji predsjednika Busha radio na razvijanju izraelsko-palestinskog sigurnosnog modela u Jeninu, gradu na Zapadnoj obali. Putovao je često u Irak i Afganistan. Umirovljeni general kaže da je rat u Iraku skrenuo pozornost Sjedinjenih Država s Afganistana te je upozorio da bi posljedice neuspjeha u toj zemlji bile podjednako teške kao i u Iraku.

James Jones je odrastao u Parizu i tečno govori francuski. Kao mladi časnik tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je marinski časnik za vezu pri američkom Senatu.

Barack Obama izjavio je prilikom imenovanja da general Jones na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost donosi vojno i diplomatsko iskustvo: "Uvjeren sam da general James Jones posjeduje jedinstvene kvalifikacije da bude snažan i vješt savjetnik za nacionalnu sigurnost. Generacije iz njegove obitelji služile su junački na bojištima, od plaža Tarawe u II svjetskom ratu do Foxtrot Ridgea u Vijetnamu. Jimova odličja ponosno svjedoče o njegovom naslijeđu. On će dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost donijeti dvostruko iskustvo: službe u vojnoj odori i diplomatske vještine."

General Jones bit će dio ekipe koja uključuje ministra obrane Roberta Gatesa i državnu tajnicu Hillary Clinton. Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Jones će imati izuzetan pristup predsjedniku Obami. On će raditi u zapadnom krilu Bijele kuće te će se savjetovati s predsjednikom nekoliko puta na dan.

Raniji savjetnici za nacionalnu sigurnost trebali su služiti i kao mediatori između Pentagona i Državnog tajništa, a Jim Jones kaže da je koordinirana sigurnosna strategija ključna za zemlju: "Nacionalna sigurnost u 21. stoljeću sastoji se od svih elemenata naše nacionalne sigurnosti te zajednički rad, u suradnji i težnji ka istom cilju – očuvanju sigurnosti naše zemlje, pomaganju u unapređivanju svijeta te osiguravanju prilika za život u miru i sigurnosti za generacije koje dolaze."

James Jones se trenutno nalazi na dužnosti predsjednika Instituta za energiju u 21. stoljeću pri Američkoj trgovinskoj komori. Budući predsjednik Barack Obama vjeruje da je veza između energije i sigurnosti važna. 64-godišnji umirovljeni general dijeli i jedan hobi s budućim američkim predsjednikom – košarku. Naime, Jones je kao student igrao za ekipu Sveučilišta Georgetown.

XS
SM
MD
LG