Linkovi

Kao ministar trgovine Richardson će  biti jedan od ključnih stratega u Obaminoj ekonomskoj ekipi


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izabrao je guvernera savezne države New Mexico Billa Richradsona za ministra trgovine. Budući američki predsjednik ovo je objavio danas u Chicagu. Inače, gospodin Richardson je prvi Amerikanac hispaničkog podrijetla kojeg Barack Obama nominira za položaj u svojoj administraciji. Obama je izjavio da će Richardson biti jedan od ključnih stratega u njegovoj ekonomskoj ekipi. On će promicati međunarodnu trgovinu, otvaranje radnih mjesta i gospodarsku stabilnost.

Guverner Richardson je izjavio kako je poticanje trgovine između država i nacija "jedini put" ekonomskog oporavka i rasta. Bill Richardson bio je ministar energetike i američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima u administraciji predsjednika Clintona. Uz obavljanje dužnosti ministra energetike i veleposlaničkog mjesta pri svjetskoj organizaciji Bill Richardson je bio i član Zastupničkog doma američkog Kongresa i pregovarao o oslobađanju američkih talaca tijekom Clintonove administracije. Ovaj šezdeset jednogodišnjak bio je suparnik Baracka Obame u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nadajući se da će postati prvi Amerikanac hispaničkog podrijetla na tom položaju. Iz utrke se povukao u siječnju kad je završio na četvrtom mjestu na primarnim izborima u dvije savezne države. Nakon toga podržao je Baracka Obamu, iako je prijatelj obitelji Clinton.

Za guvernera New Mexica Bill Richardson je izabran 2002. godine, a prije toga je ovu saveznu državu zastupao u Zastupničkom domu 15 godina. Pregovarao je o primirju u Sudanu, i uspio isposlovati oslobađanje taoca, američkih vojnika i zatvorenika u Iraku, Sjevernoj Koreji, Kubi i Sudanu. Rođen je 1947. godine u Kaliforniji, međutim, odrastao je u Meksiko Cityju, u obitelji u kojoj su se ispreplitale meksička i američka kultura.

XS
SM
MD
LG