Linkovi

NATO podržao američke planove za razmještanje proturaketnog štita u Europi


Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza potvrdili su podršku američkim planovima za razmještanje proturaketnog štita u središnjoj Europi, unatoč oštrim prosvjedima Rusije. Ministri svih 26 članica objavili su sa svog sastanka u Bruxellesu priopćenje kojim se izražava podrška o postavljanju 10 raketa presretača u Poljskoj i radar za njihovo navođenje u Češkoj. U priopćenju se tzv. raketni štit opisuje kao važan korak u zaštiti zapadnih zemalja od prijetnje dugometnih balističkih raketa.

Rusija tvrdi da bi ovaj planirani raketni štit potkopavao njenu sigurnost. Moskva prijeti da ćerazmjestiti rakete kratkog dometa u blizini granice zemalja članica Europske unije, ukoliko Sjedinjene Države provedu svoje planove.Administracija predsjednika Busha tvrdi da je proturaketni štit zamišljen tako da zaštiti i saveznike Sjedinjenih Država i njihove interese od potencijalnog napada balističkim raketama iz Irana.

Završni komunike također kaže da će NATO zadržati svoju nazočnost u Kosovu na temelju rezolucije Ujedinjenih naroda 1244 i da očekuje da sve strane u toj državi pomognu u sprječavanju nasilja i zaštiti manjina. Ministri saveza u zajedničkoj su izjavi naveli i odluku da pomognu poticanju reformi u Gruziji, kao dio nastojanja da se ova zemlja pripremi za članstvo. U istom dokumentu kaže se da NATO očekuje primanje Hrvatske i Albanije u članstvo do travnja, a u akcijski će plan biti uključena i Makedonija čim razriješi spor s Grčkom oko imena.

XS
SM
MD
LG