Linkovi

Robert Gates donosi iskustvo, stabilnost i svojevrsnu političku raznolikost u vladu Baracka Obame


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama odlučio je zadržati Roberta Gatesa za ministra obrane i u svojoj administraciji. Analitičari kažu da će ovaj potez unijeti iskustvo, stabilnost i svojevrsnu političku raznolikost u vladu Baracka Obame.

Još donedavno ova objava novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame izgledala bi nevjerojatnom. U travnju, za predsjedničke kampanje, kada još nisu bili izabrani kandidati glavnih političkih stranaka i kada su kampanje Baracka Obame i Hillary Clinton oštro kritizirale politiku Busheve administracije o Iraku, ministra Roberta Gatesa pitali su da li bi ostao u vladi, ako će mu to biti ponuđeno. On je uz osmijeh izjavio da mu je ta ideja jednostavno nezamisliva. Njegov je odgovor izazvao smijeh novinara u Pentagonu, a ministar Gates je nakon toga istu izjavu ponovio još puno puta.

No, nakon što su prije četiri tjedna završili predsjednički izbori, ministar Gates držao se po strani, a kada je u ponedjeljak budući predsjednik Obama u Chicagu objavio svoj izbor za ministra obrane, ministar Gates stajao je na podiju.

"U vrijeme kad smo sučeljeni s tranzicijom bez presedana i kad smo usred dva rata, zamolio sam ministra Roberta Gatesa da ostane na položaju ministra obrane, i jako mi je drago da je na to pristao," izjavio je Obama.

Ministar Gates kaže da je tako odlučio jer ne može izbjegavati svoju dužnost dok američki vojnici i vojnikinje nastavljaju obavljati svoju dužnost u dvije ratne zone.

"Gotovo dvije godine sam na ovom položaju. Prilika da vodim naše hrabre i predane vojnike, mornare, zrakoplovce, marince i civilne snage, bilo je najkorisnije iskustvo u mom životu. Čast mi je nastaviti služiti njima i našoj zemlji i bit će mi čast služiti novoizabranom predsjedniku Baracku Obami," rekao je Robert Gates.

Ta izjava daje dobar uvid u karakter ovog 65-ogodišnjeg ministra blaga glasa. On je tehnokrat, dugogodišnji obavještajni časnik i bivši čelnik Središnje obavještajne agencije CIA-e, kao i bivši sveučilišni profesor koji zna biti dirnut kada govori o američkim vojnicima poginulima i ranjenima u Iraku i Afganistanu. To je čovjek znatnog iskustva i čvrstih stavova te uvjerenja da je potrebno više američke diplomatske i ekonomske moći u svijetu, a manje vojne moći.

No, on je poznat i kao pragmatičar. Primjerice, bio je protiv vladine odluke o točno određenom vremenskom roku za povlačenje američkih snaga iz Iraka, ali je podržao novi američko-irački sporazum koji upravo to potvrđuje.

Govoreći o Robertu Gatesu, kao i o senatorici Hillary Clinton koju je imenovao za državnu tajnicu, novi predsjednik Barack Obama rekao je da u svojoj administraciji treba ljude snažnih načela i snažnog karaktera, ali da od njih očekuje i da provode njegovu politiku i dijele njegovo viđenje svijeta.

Analitičar Lawrence Korb iz Centra za američki napredak kaže da je Barack Obama u svojoj odluci bio vođen iskustvom i stabilnošću u Pentagonu, te da se nije povodio željom da izabere lojalnog demokrata ili uvodi dramatične promjene u ovo ratno vrijeme.

"To znači da se senator Obama slaže s planom ministra Gatesa o povlačenju iz Iraka, s njegovim naglašavanjem diplomacije, a ne vojne moći, te da želi imati kontinuitet u jeku svih drugih kriza na domaćem tlu i u inozemstvu," kaže Korb.

U Zakladi Heritage, politički analitičar Eaglen Mackenzie kaže da će Gates Obami moći pružati nepristrane savjete i pomoći mu u suradnji s vojnim časnicima – od kojih su mnogi zabrinuti činjenicom da će imati predsjednika bez vojnog iskustva -, ali s planom za preusmjeravanje njihovih napora na što skorije povlačenje američke vojske iz Iraka.

"Njega smatraju praktičnim i realnim te općenito nepristranim. A to ulijeva povjerenje. Mislim da je Obamina odluka pametna," kaže MacKenzie.

Kada ga je prije dvije godine predsjednik Bush imenovao ministrom obrane, Robert Gates je rekao da će ishodi ratova u Iraku i Afganistanu, te globalna borba protiv terorizma, ‘oblikovati naš svijet još desetljećima.’ Novoizabrani predsjednik Obama dao mu je još vremena da utvrdi kako će ti ratovi biti okončani, i kako će nakon njih izgledati svijet.

XS
SM
MD
LG