Linkovi

Državno tajništvo - najnovije poglavlje političke karijere Hillary Clinton


Novoizabrani predsjednik Barack Obama imenovao je donedavnu političku suparnicu, senatoricu iz savezne države New York, Hillary Rodham Clinton, za državnu tajnicu u svojoj administraciji.Očekuje se da će senatorica Clinton dati ostavku na svoje mjesto u Seantu kako bi se pripremila za vođenje američke vanjske politike, u ovom posljednjem postignuću njene dugogodišnje karijere.

Mnogi promatrači pohvalili su Obamin izbor državne tajnice. Kažu da Hillary Clinton dolazi na ovu poziciju kao netko čije je ime vrlo poznato, te da je upoznata s pitanjima vanjske politike, kao rezultat njene službe u senatskom Odboru za oružane snage.

U intervjuu za televizijsku mrežu NBC, uemisiji “Meet the Press”, bivši državni tajnik James Baker,republikanac,rekao je da će nominacija Hillary Clinton na ovaj položaj imati pozitivan odjek širom svijeta. No, dodao je da će ona morati zauzimati ista stajališta kao i novoizabrani predsjednik.

James Baker: Njen uspjeh ovisiti će o tome koliko njena mišljenja budu usaglašena sa predsjednikovim, i kako oni budu radili zajedno, te koliko će on štititi njene interese.

Barack Obama i Hillary Clinton nisu se uvijek slagali po pitanju vanjske politike u vrijeme njihove oštre borbe za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, što je bilo očitotijekomjednenjihove debate u veljači.

Barack Obama: Po pitanju odluke za koju smatram da je bila najvažnija politička odluka naše generacije, treba li ući u rat u Iraku ili ne, mislim da sam pokazao odlučnost koja priliči zapovjedniku oružanih snaga.Mislim da je senatorica Clinton pogriješila u svojoj procjeni po tom pitanju.

Hillary Clinton: Mi imamo različito mišljenje o tome treba li i kada predsjednik ponuditi sastanak, bez ikakvih preduvjeta, onima s kojima nemamo diplomatske odnose.

No, ovi su komentari izrečeni u žaru kampanje.Dvoje bivših suparnika svoje su razlike stavili na stranu prije nekoliko mjeseci, kada je postalo jasno da senatorica Clinton neće osvojiti nominaciju Demokratske stranke.

Hillary Clinton: Znam da će on raditi za vas, da će se boriti za vas, i zastupati vas, svaki dan koji provede u Bijeloj kući.

Barack Obama: Sretan sam što danas možemo djeliti ovu pozornicu kao saveznici kako bismo donijeli temeljne, prijeko potrebne promjene.

Sada, Barack Obama želi da senatorica Clinton bude predstavnica njegove vanjske politike.Ona je poznata po svojojustrajanosti i pažnji koju poklanja detaljima, što je rezultat osam godina provedenih u Senatu Sjedinjenih Država, te osam godina provednih kao prva dama, za dva mandata njenog supruga Billa Clintona.Kao što je spominjala u svojoj predsjedničkoj kampanji, ona je dosta putovalatijekom svoje dugogodišnje karijere.

Hillary Clinton: Više od 15 godina, imala sam čast predstavljati našu zemlju u preko 80 zemalja svijeta, gdje sam pregovarala o pitanjima kao što su otvaranje granica za izbjeglice za vrijeme rata na Kosovu.Također sam se zalagala za prava žena i ljudska prava širom svijeta.

Hillary Clinton zavrijedila je poštovanje mnogih u američkom Senatu, gdje je često suradjivala s članovimaRepublikanske stranke kako bi se postigli kompromisi.Očekuje se da će s lakoćom biti potvđena od stane svojih kolega u američkom Senatu.

XS
SM
MD
LG