Linkovi

Obama: "Ojačat ćemo  kapacitete kako bismo porazili neprijatelje i podržali prijatelje"


Kao što se i očekivalo, novoizabrani američki predsjednik Barack Obama danas je imenovao članove svoje administracije u oblasti nacionalne sigurnosti i vanjske politike, uključujući svoju bivšu izbornu suparnicu i bivšu prvu američku damu senatoricu Hillary Clinton za državnu tajnicu. Istovremeno, budući američki predsjednik je objavio da će ministra obrane Roberta Gatesa zadržati na čelnom položaju Pentagona, a umirovljenog marinskog generala Jima Jonesa imenovao je za svog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Barack Obama objavio je imena svoje ekipe za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost danas na tiskovnoj konferenciji u Chicagu.Guvernerka Arizone Janet Napolitano imenovana je ministricom domovinske sigurnosti, savjetnica Baracka Obame za vanjsku politiku Susan Rice veleposlanicom Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima. Bivši zamjenik ministra pravosuđa Eric Holder imenovan je ministrom pravosuđa. Bude li Holder potvrđen, bit će prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji zauzima taj položaj. Sva nova imenovanja budućeg predsjednika mora potvrditi Senat.

Predstavljajući svoju vanjsko-političku i sigurnosnu ekipu, novoizabrani predsjednik Barack Obama je rekao da su zajedno s ekonomskim pitanjima ključna za Sjedinjene Države i vanjsko-politička pitanja. "Ojačat ćemonaše kapacitete kako bismo porazili neprijatelje i pružili podršku prijateljima. Obnovit ćemo stara savezništva i iskovati nova i trajna partnerstva. Pokazat ćemo još jednom svijetu da je Amerika neumorna u obrani našeg stanovništva, stabilna u promicanju naših interesa i predana idealima koji poput svjetionika obasjavaju svijet – demokraciji i pravdi, mogućnostima i neobuzdanoj nadi – jer američke vrijednosti predstavljaju najveći američki izvoz u svijet".

Budući je predsjednik podsjetio da se zemlja bori u dva rata, te da širenje nuklearnog naoružanja u svijetu predstavlja dodatnu opasnost. Barack Obama je istaknuo da je sudbina Sjedinjenih Država povezana sa sudbinom svijeta. Buduća državna tajnica, Hillary Rodham Clinton je zahvaljujući na povjerenju istaknula da Amerika ne može riješiti krize bez međunarodne zajednice i obrnuto.

Inače, do očekivane nominacije Hillary Clinton na čelno mjestu američke diplomacije dolazi nakon što je njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton, pristao objaviti imena svih osoba koje su donirale u njegovu zakladu. Riječ je o otprilike 200 tisuća imena, a potez se poduzima kako bi se izbjegnuo bilo kakav potencijalni sukob interesa u budućnosti. Bivši se američki predsjednik također obvezao da neće primati donacije stranih država za svoju zakladu Clinton Global Initiative.

XS
SM
MD
LG