Linkovi

'Jingle all the Way' - još jedan uspješan album benda Bela Fleck & The Flecktones


Nije nikakva tajna da se diskografska industrija nalazi u krizi zadnjih nekoliko godina. Izuzetak cine blagdanski albumi, oni se jos uvijek dobro prodaju. Prosle godine, album “Noel,” Josha Grobana, bio je bestseller, prodan u preko dva i pol milijuna primjeraka. Ljudi jednostavno vole slusati pjesme koje donose blagdansko raspolozenje.

Originalnom zvuku ovog benda uvelike pridonose grleni pjevaci iz Tuve, ali i glazbala - saksofon, banjo, kontrabas i synthaxe drumitar. Ako vam ovo zadnje nista ne govori (jer izum je jednog od clanova benda), ime benda vam otkriva njegov vodja – Bela Fleck....

"Flecktonesi su opet na turneji, tijekom studenog i prosinca, sa svojim bozicnim albumom. Prvo, Juzna Amerika, a onda blagdanska turneja – idemo na Havaje. Teskog li zivota!"

Bachov Bozicni oratorij, sa svjetski poznatim kontrabasistom Edgarom Meyerom, samo je jedan znak da Flecktonesi nisu izdali tek uobicajen, prosjecan blagdanski album. Neocekivano je upravo ono sto ljubitelji ocekuju od Bele Flecka, dobitnika 10 Grammyja, glazbenika na banju, poznatog po izvodjenju i jazza i popa i klasicne glazbe i world music.

Sesnaest pjesama na albumu “Jingle All the Way” cine eklekticnu glazbenu zbirku, od Bacha do Joni Mitchell, s obiljem blagdanskih standarda. Ali, kao i uvijek kad je rijec o Flecku i Flecktonesima, s malo drugacijim aranzmanima od onih koji su nam vec poznati.

Snimajuci album, Bela Fleck kaze da su svi imali osjecaj slobode, radeci s tim skladbama. Buduci da su dobro poznate, svi su, smatra on, mogli zauzeti jedan eksperimentalni pristup, ne pridrzavati se slijepo tradicionalnih arnazmana. Odlican primjer toga je pjesma pod naslovom “Twelve Days of Christmas”....

Do kraja godine Flecktonesi su na turneji, a onda Belu Flecka ceka rad na distribuciji filma “Throw Down Your Heart,” filma koji je, sa svojim bratom-redateljem, snimio u Africi – Maliju, Tanzaniji, Ugandi i Gambiji. Projekt je za cilj imao istraziti korijene banja. Takodjer, prenijeti americki banjo u africku glazbu i vidjeti kako zvuci. Bela Fleck takodjer planira snimanje albuma s kontrabasistom Edgarom Meyerom i Zakirom Hussainom, vrhunskim indijskim glazbenikom na tabli, s kojima je ranije ove godine i nastupao u Indiji.

Na albumu “Jingle All the Way,” Flecktonesima se, uz Meyera i grlene pjevace iz Tuve, pridruzuju i drugi gosti. Medju njima – mandolinist i klarinetist Andy Statman.

XS
SM
MD
LG