Linkovi

Web stranica tjedna: Međunarodna kampanja protiv AIDS-a


Prvi prosinca je Svjetski dan AIDS-a. Ideja o globalnom događaju koji će povećati svijest o pandemiji AIDS-a nastala je prije dvadeset godina, 1988, na Svjetskom summitu ministara zdravstva. Obilježavanje tog dana predvodila je agencija Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a, UN AIDS, do 2005. godine, kada je tu odgovornost preuzela Svjetska kampanja protiv AIDS-a, koja se nalazi na internetu na adresi www.worldaidscampaign.org.

"Naći ćete na našoj web stranici sve – od postera, razglednica, medijskih vodiča, pa do kalendara Međunarodnog dana AIDS-a, te informacija kako možete koristiti te resurse ili ih prilagoditi svojim lokalnim potrebama," kaže Molly Lepeska, koordinatorica ove organizacije.

Ona ističe da websajt podržava njihovu misiju, jačajući globalnu kampanju za opći pristup liječenju AIDS-a. Važan dio toga je povezivanje lokalnih aktivista u svim dijelovima svijeta. Dakle, uz dio koji izvješćuje o zbivanjima u različitim zajednicama, web stranica nudi i lagan način za različite skupine da međusobno surađuju i izmjenjuju ideje.

"Uvijek pokušavamo osigurati i mjesto gdje aktivisti sami mogu izmjenjivati informacije o tome što rade. Aktivisti koji zastupaju različite grupacije stanovništva – mlade, vjerske organizacije i slično – šalju nam materijale koje koriste za promidžbu tako da ih i drugi mogu vidjeti i, po potrebi, koristiti u vlastitim sredinama," kaže Lepeska.

Aktivisti mogu publicirati svoje skupove na online međunarodnom kalendaru, i to ne samo događaje koji su vezani uz Međunarodni dan AIDS-a. Lepeska kaže da je kampanja trajni događaj, koji se odvija čitave godine, a web stranica kampanje – sa svojim programskim idejama i pomagalima za aktiviste – dostupna je kao resurs u svakom trenutku.

"Trudimo se da naše promidžbene teme budu cjelogodišnje teme. Ove godine tema je čelništvo. Dakle, trudimo se koristiti temu čelništva na svim skupovima čitave godine," kaže Lepeska.

Sve resurse koji su vam potrebni da se i sami angažirate u kampanji protiv AIDS-a možete naći na web stranici www.worldaidscampaign.org.

XS
SM
MD
LG