Linkovi

Okončana teroristička opsada Mumbaia, poginulo gotovo 200 ljudi


Trodnevna teroristička opsada Mumbaia okončana je i vlasti se usmjeravaju na pomoć preživjelima, procjenjivanje štete i traganje za odgovornima za napad. Indijski premijer Manmohan Singh sazvao je sastanak vodećih vojnih i obavještajnih načelnika kako bi se razmotrile nove mjere sigurnosti. Jedna od njih bit će trenutno pojačanje kontrole obale jer su neki od militanata došli do Mumbaia čamcem.

Nakon obračuna s preostalim teroristima, nekih 60-tak sati od početka terorističkog napada, indijske snage sigurnosti danas su pregledavale sobe hotela Taj Mahal kako bi provjerili da više nema terorista i pomogli preostalim gostima. U napadu na više lokacija u indijskom financijskom središtu ubijeno je gotovo 200 osoba od čega najmanje 22-oje stranaca. Poginuli su državljani Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Tajlanda, Izraela, Francuske, Njemačke, Britanije, Italije, Australije, Singapura i Mauricijusa.

Vlasti pokušavaju utvrditi identitet napadača koji su bili dobro uvježbani, teško naoružani te su dobro poznavali unutrašnjost hotela Taj Mahal. Američki obavještajni dužnosnici tvrde da način izvršenja napada odgovora stilu militantne organizacije Lashkar e-Taiba čije je sjedište u Pakistanu. Indijski dužnosnici također su sugerirali povezanost militanata s Pakistanom.

Pakistanska vlada obećala je proširenje pune suradnje s Indijom u istrazi terorističkih napada u Mumbaiu. Pakistanski ministar vanjskih poslova stao je u obranu vladine odluke da, kao pomoć u istrazi, u Indiju uputi predstavnika nacionalne pakistanske obavještajne službe, a njenog načelnika kao što je to prvotno bilo ponuđeno. Pakistanska vlada jučer je priopćila kako je važno da Indija izbjegne pripisivanje krivice. Pakistanski premijer naglasio je kako ne vjeruje da je Pakistan umiješan u napade u Mumbaiu.

XS
SM
MD
LG