Linkovi

Američki stručnjaci iznenađeni razinom koordinacije napada u Mumbaiju


Američki vladini stručnjaci za terorizam zatečeni su razinom koordinacije napadača te izražavaju bojazan da islamski militanti u Indiji možda mijenjaju taktiku i usmjeravaju svoje napade na državljane zapadnih zemalja.

Američki dužnosnici procjenjuju da su napadači iz ranije nepoznate organizacije Deccan Mujahideen dobili novčana sredstva i logističku podršku al-Qaide. Predstavnici američke vlade ukazuju da su militanti napali deset lokacija u gradu gotovo istodobno, da je barem jedna skupina stigla do mete napada čamcem, te da su na nekima od napadnutih lokacija uspostavili zapovjedne centre kako bi koordinirali napade i možda komunicirali s jednog mjesta napada na drugo. Ova teroristička operacija također slijedi al-Qaidinu taktiku – istodobni napad na nekoliko važnih meta u srcu financijskog središta grada.

Američki Središnji istražni ured, FBI, priprema manju ekipu istražitelja koji će otputovati u Mumbai. Američki stručnjaci procjenjuju da je masakr u Mumbaiju izveden uz relativno niski trošak terorista – između stotinu i dvije stotine tisuća dolara za nabavku strojnica, ručnih bombi, streljiva i čamaca uporabljenih u napadu.

XS
SM
MD
LG