Linkovi

Svijet osuđuje terorističke napade u Indiji


Indijski komandosi sudjeluju u operacijama u dva luksuzna hotela i u židovskom centru u Mumbaiju pokušavajući osloboditi nepoznati broj otetih ljudi te obračunati se s napadačima koji teroriziraju grad od srijede.

Brojni gosti hotela Taj Mahal Palace i Oberoi-Trident oslobođeni su u četvrtak. Iz hotela su se mogli čuti pucnjava i eksplozije, a u hotelu Oberoi izbio je požar. Iz hotela Taj još uvijek izlazi dim nakon sinoćnjeg požara.

Naoružani muškarci napali su deset lokacija u srijedu navečer ubivši više od stotinu te ranivši oko 300 ljudi. Očevici tvrde da su napadači tragali za američkim i britanskim državljanima.

U obraćanju naciji nakon terorističkog napada u Mumbaiu indijski premijer Manmohan Singh izjavio je da su napadači najvjerojatnije došli iz inozemstva. Bez da je spomenuo bilo koju zemlju, Singh je rekao da će poručiti susjedima kako korištenje njihovog teritorija za pokretanje terorističkih napada neće biti tolerirano. Lokalni mediji javljaju da je do sada nepoznata organizacija Deccan Mujahideen preuzela odgovornost za napad.

Napad u Indiji naišao je na osudu međunarodne zajednice. Američki predsjednik George Bush telefonirao je indijskom premijeru te mu ponudio američku podršku i izrazio sućut.

Glasnogovornica nadolazećeg američkog predsjednika Baracka Obame objavila je da Obama snažno osuđuje napade te izražava sućut. Budući američki predsjednik izjavio je da Sjedinjene Države moraju ojačati partnerstvo s Indijom i drugim zemljama kako bi se iskorijenilo i uništilo terorističke mreže.

Pakistanska vlada također je izrazila žaljenje zbog žrtava u Indiji. Teroristički napad osudila je i Europska unija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da ništa ne može opravdati nasilje.

XS
SM
MD
LG