Linkovi

Robert Gates ostaje na čelu Pentagona najmanje godinu dana u mandatu Baracka Obame


Američki dužnosnici kažu da je ministar obrane Robert Gates pristao ostati na svom položaju kada novoizabrani predsjednik Barack Obama bude preuzeo dužnost, u siječnju. Gates će – kako kažu upućeni – ostati na čelu Pentagona najmanje godinu dana. Za sad još nema potvrde tih izvješća niti iz tranzicijske ekipe budućeg predsjednika ni iz Ministarstva obrane.

Robert Gates je republikanac koji služi u administraciji predsjednika Busha dvije godine. 65-godišnji Gates služio je i kao direktor Središnje obavještajne službe, CIA-je, u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Busha, oca trenutnog predsjednika.

Imenovanjem Gatesa, Barack Obama bi ispunio svoje obećanje da će u njegovom kabinetu biti najmanje jedan republikanac. Promatrači kažu da bi to imenovanje osiguralo kontinuitet u vrijeme prijenosa vlasti s jedne administracije na drugu, dok se istodobno vode ratovi u Iraku i Afganistanu.

Web stranica Politico, posvećena političkim vijestima, izvješćuje da će objava o čelništvu Pentagona biti dio čitavog niza imenovanja na poslove nacionalne sigurnosti čije se objavljivanje očekuje slijedeći tjedan. Politico piše da je umirovljeni general James Jones izbor gospodina Obame za položaj savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Također se izvješćuje da će senatorica Hillary Clinton najvjerojatnije isto slijedeći tjedan biti imenovana kao kandidatkinja za državnu tajnicu. Bivša prva dama bila je najžešći suparnik Baracka Obame u borbi za stranačku predsjedničku nominaciju.

XS
SM
MD
LG