Linkovi

Al-Qaida vidi dobru priliku za sebe u globalnoj financijskoj krizi


Stručnjaci za borbu protiv terorizma primjećuju da al-Qaida posljednjih mjeseci nastoji izvući koristi iz globalne gospodarske krize. Komunikacija na Internet stranicama koje su povezane s ovom terorističkom mrežom ukazuje da simpatizeri al-Qaide smatraju da je kaos na svjetskim burzama svojevrsna kazna za njihove neprijatelje.

Globalna ekonomska kriza kao da je osokolila islamske ekstremiste i njihove pristaše. Simpatizeri al-Qaide na Internetu s priličnom zluradošću komentiraju gospodarske probleme zapadnih zemalja a od ekstremista traže da takvu situaciju iskoriste. 'Ovo je zlatna prilika. Ako Ameriku udarimo sada, neće preživjeti, osim ako to Bog želi' – glasi karakterističan komentar koji je dokumentirala američka organizacija SITE Intelligence Group, koja prati komunikaciju na islamističkim stranicama Interneta.

Glasnogovornik al-Qaide Adam Gadahn je u prošlomjesečnoj video-poruci najavio da ova teroristička mreža namjerava iskoristiti financijsku krizu kako bi 'neprijateljima Islama' zadala 'odlučujući poraz'.

Stručnjak za terorizam Bruce Hoffman koji predaje na sveučilištu Georgetown u Washingtonu kaže da je al-Qaidini cilj uništenje 'zapadnjačkog načina života': "Al-Qaidina propaganda u posljednjih šest godina naglašava da joj je cilj – naš bankrot. Nedavni događaji na svjetskoj gospodarskoj sceni – prema tumačenju al-Qaide- ukazuju da je njezina strategija efikasna. To je mišljenje vrlo daleko od stvarnosti, netočno je, međutim, propaganda da bi bila efikasna ne mora biti i istinita."

Matthew Leavitt iz washingtonskog Instituta za Srednji Istok slaže se da al-Qaida sadašnju financijsku krizu koristi u propagandne svrhe: "Oni ne tvrde da su svojom aktivnošću uzrokovali krizu. Međutim, čuje se mišljenje da su 'Amerika i Zapad sami krivi za ono što im se događa', da je riječ o 'božjoj kazni'."

Al-Qaida financira svoje aktivnosti donacijama bogatih simpatizera i do sada nije iskusila posljedice financijske krize. Mreža Osame bin Ladena također dobiva značajan novac – desetke milijuna dolara godišnje - od proizvodnje opijuma u Afganistanu,koju kontroliraju talibani.

Bruce Hoffman kaže da al-Qaida koristi iznimno inventivne načine novčanog transfera – izbjegavajući naravno redoviti bankovni promet. On smatra da bi bilo vrlo loše kada bi se zbog ekonomske krize zanemarila borba protiv al-Qaide. Pogotovo bi bilo opasno smanjiti financiranje anti-terorističkih programa i projekata – kaže Bruce Hoffman.

"Mislim da al-Qaida na to računa – da će zbog globalne ekonomske krize oslabiti anti-teroristički napori. Ona prognozira da bi, ako se to dogodi, njezine šanse da se konsolidira i nastavi s akcijama bile bolje," kaže Hoffman.

Matthew Leavitt smatra da Zapad mora energičnije uzvratiti na- kako je rekao – prilično rafiniranu propagandu koju nudi al-Qaida: "Moramo se više angažirati u svojevrsnoj borbi ideja. Moramo uložiti veće napore da se zatvore Internet portali s kojih se promiče radikalni islam. Naša poruka svijetu mora biti jasnija i uvjerljivija od njihove. Mislim da smo najslabiji upravo na ovom području."

Prema Leavittu, zapadne zemlje neće zbog ekonomske krize 'rezati' svoje anti-terorističke budžeta jer – kako kaže – najvažniji prioritet svake vlade je zaštita sigurnosti njezinih građana.

XS
SM
MD
LG