Linkovi

Nazočnost ruskih brodova uz obalu Somalije postat će stalna


Rusija povećava svoju zonu nazočnosti u dva prilično udaljena dijela svijeta, u nastojanju Moskve da se bori protiv pirata uz obalu Somalije, te da proširi svoj utjecaj u zapadnoj hemisferi.

U izjavi za rusku televiziju, glasnogovornik ruske mornarice Igor Dygalo izjavio je da će nazočnost ruskih vojnih brodova iz povremene prerasti u stalnu u Adenskom zaljevu, uz obalu Somalije kako bi od pirata zaštitili teretne brodove koji plove u ovom podučju.

Dygalo kaže da će brodovi ruske mornarice, a moguće i cijeli konvoj brodova, imati zadatak da zaštite ruske terete koji prolaze ovim područjem. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koje imaju brodovlje u ovom području već traže načine da zaustave rastući problem pirata.

Novniska agencija Interfax izvješćuje da je ruski patrolni brod u ovom području u nekoliko posljednjih dana pratio brodove koji plove pod zastavama Paname, Liberije, Maršalskih otoka i Cipra. Neki od tih brodova imali su rusku posadu.

Glasnogovornik ruske ratne mornarice Dygalo izdao je priopćenje u kom se kaže da će brodovi iz Sjeverne flote sutra stići u Venecuelu, gdje će sudjelovati u zajedničkim vježbama sa venecuelanskim snagama 1. prosinca. U priopćenju se navodi da će ova vježba uključivati planiranje operacija, pomoć brodovima u nevolji, te opskrbu brodova.

U Moskvi, neovisni ruski vojni analitičar Alexander Konovalov izjavio je za Glas Amerike da je povećana nazočnost ruske mornarice u Adenskom zaljevu praktični odgovor na piratske napore koji se nemogu tolerirati. No, on je okarakterizirao mornaričke vježbe sa Venecuelom kao prazni politički potez koji je odgovor Sjedinjenim Državama zbog NATO-ovog slanja humanitarne pomoći Gruziji za vrijeme konflikta između Rusije i Gruzije u kolovozu ove godine:

"Vi Amerikanci pošaljete brod s mlijekom u prahu i higijenskim potrepštinama u gruzijsku luku Batumi, a mi vama pošaljemo brod Petar Veliki, tešku krstaricu na nuklearni pogon u Karipsko more."

Uz ovu krstaricu tu su i razarač Admiral Chabanenko, te neki logistički brodovi.

Ruske vojne vježbe s Venecuelom događaju se u vrijeme kada su Sjedinjene Države u jeku predsjedničke tranzicije. Alexander Konovalov ističe kako je ovo jedinstvena prilika za Rusiju da unaprijedi svoje odnose s Washingtonom.

XS
SM
MD
LG