Linkovi

Frankie Valli - retrospektiva tri desetljeća


Pjevač Frankie Valli počeo je karijeru, s Variety Trijom, 1951. godine. Do 1962., kad je počeo sa Four Seasons, prodat će na milijune ploča diljem svijeta, a sa Four Seasons imat više od 20 hitova na pop-ljestvicama. G. 1990., Four Seasons su primljeni i u Rock and Roll Hall of Fame.

Frankie Valli i Four Seasons prodali su više od 100 milijuna ploča u razdoblju od 1962. do 1978. godine. Bilo je to u vrijeme kad su im konkurenciju činili Beatlesi, Beach Boysi i Motown umjetnici.

"Bojao sam se tada da samo sanjam i nadao se da se nitko nece pojaviti, prodrmati i probuditi me. Pocetak je bio doista nevjerojatan," sjeća se Valli.

Vallijev falsetto odredio je karakterističan zvuk grupe. Nikakvo formalno glazbeno obrazovanje nije imao, ali Vallijev će glas postati jedan od najprepoznatljvijih njegove generacije.

"Imao sam sreću, nevjerojatan raspon, od tri i pol oktave," kaže Valli.

Vokalne grupe pedesetih godina, kao The Four Freshmen, utjecale su na Vallija. No, jedan pjevač iz New Jerseyja zapalio je u njemu interes za pjevanje: "Sinatra, on je bio kralj tada, a i do zadnjeg trenutka svog života. Inspiraciju sam dobio i od ljudi poput Nat King Colea, Joea Williamsa, Dinah Washington."

Priča o Frankieju Valliju i Four Seasons prenesena je u musical Jersey Boys i hit je na Broadwayu. Dobitnik četiri nagrade Tony, musical se prikazuje sada i na londonskom West Endu.

Valli i Bob Gaudio, skladatelj za Four Seasons, u profesionalnom su partnerstvu već više od 45 godina. "S Bobom sam počeo vrlo rano, u svemu se odlično slažemo. Vlasnici smo i svega što smo zajedno napravili, a to je velika rijetkost. Mislim da smo bili prvi kojima je to uspjelo. Čak ni Beatlesi nisu bili vlasnici svog glazbenog kataloga."

Valli je nedavno izdao novi album s nekim njegovim starim pjesmama koje su, 60-ih godina, bili hitovi u interpretacijama drugih glazbenika. Jedna od njih nosi vrlo primjereni naslov - On Broadway.

Oduvijek je, priznaje, volio pjevati. Da nije bio uspješan i dalje bi, kaže, pjevao, možda u nekom malom baru.

XS
SM
MD
LG