Linkovi

Edward Curtis - fotograf koji je 'uhvatio' dio američke kulture prije nego što je on nestao


Krajem 19-tog stoljeća u Sjedinjenim Državama, u razdoblju indijanskih ratova, jedan se fotograf bavio dokumentiranjem izumiruće kulture američkih Indijanaca. Slike i zvučni zapisi koje je snimio Edward Curtis smatraju se najsveobuhvatnijom zbirkom te vrste.

Američki je pisac Alan Cheuse proveo deset godina pretvarajuci životnu priču Edwarda Curtisa u vrlo izražajan povijesni roman. S Cheusem, o njegovoj novoj knjizi, naslovljenoj To Catch the Lightning, u Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca razgovarala je Julie Taboh.

Do 1890-tih Edward Curtis je postao jedan od najcjenjenijih fotografa portretista u Americi, no ono što ga je na kraju učinilo slavnim bila je njegova odiseja u svijet američkih Indijanaca.

"Moja opsesija s Curtisom počela je kada mi je bilo 18 godina, kad sam, za vrijeme posjeta prijatelju koji je studirao na Harvardu, zalutao u predvorje kazališta u ulici Brattle, u gradu Cambridgeu, u Massachusettsu, gdje je bila postavljena izložba njegovih fotografija, koje su ostale sa mnom sve ove godine," kaže Cheuse.

Cheuse tvrdi da su fotografije Edwarda Curtisa od povijesnog značaja, jer dokumentiraju vrijedan dio američke kulture u nestajanju. Piščev je cilj bio obuhvatiti to osjetljivo povijesno razdoblje, povezujući Curtisovo putovanje s pokušajem `lovljenja` svjetlosti. U to vrijeme skoro dva stoljeća dugo razdoblje ratova između europskih doseljenika i indijanskih plemena približavavalo se kraju. Chause kaze da je jedna od najdirljivijih slika portret poglavice Josepha, velikog vođe plemena Naz Perce. Poglavica Joseph hrabro se borio protiv američke vojske no na kraju se predao da bi spasio živote svojih žena i djece.

"Oni su mi, mi smo oni, mi smo ova zemlja oni su ova zemlja, mi smo svi skupa ovdje, to je dio naše prošlosti. Mi to trebamo znati, mislim da je važno da poznajemo nasu povijest jer to je jedini način da se pomaknemo naprijed u budućnost, i nadjemo smisao u životu," kaže Cheuse.

Pisac Alan Cheuse vjeruje da priča o Edwardu Curtisu i njegove fotografije mogu pomoći Amerikancima da se sučele s velikim grijesima počinjenim tijekom ovog sukoba kultura, te da nauče kako spriječiti nešto takvo u budućnosti.

XS
SM
MD
LG