Linkovi

Obama imenovao novog ministra financija i čelnog čovjeka Nacionalnog ekonomskog vijeća


Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama imenovao je predsjednika Središnje banke države New York Timothyja Geithnera za ministra financija, a bivšeg ministra financija Lawrencea Summersa na čelni položaj Nacionalnog ekonomskog vijeća. Barack Obama je rekao da gospodin Geithner ima "jedinstveni" uvid u postojeću krizu. Novoizabrani predsjednik je dodao da sastavlja svoju ekonomsku ekipu od "najboljih umova" i odao je Summersu priznanje za uspješni rad na saniranju prethodne međunarodne financijske krize. Budući američki predsjednik je izjavio da je stvaranje djelotvornog plana oporavka gospodarstva glavni prioritet njegove ekipe. Pozvao je na veliki paket stimulacije "koji će vratiti ekonomiju natrag u dobro stanje", te dodao da namjerava otvoriti dva i pol milijuna novih radnih mjesta.

Kao predsjednik Središnje banke savezne države New York Timothy Geithner je bio intenzivno angažiran u nastojanjima administracije predsjednika Busha da se stabiliziraju nestabilna američka financijska tržišta. On se nalazi na čelu dijela američke Središnje banke koja služi kao nadzorno tijelo vlade u kontroli ključnih financijskih tržišta, a i među dužnosnicima koji pokušavaju pronaći najdjelotvorniji način da se iskoristi paket pomoći vrijedan 700 milijardi dolara koji je odobrio Kongres. Gospodina Gaithnera su dosad kritizirali zbog tog programa, koji još nije uspio zaustaviti naglo slabljenje američkog gospodarstva. On je također jedan od dužnosnika Središnje banke koji odlučuje o promjenama kamatnih stopa.

Tijekom svoje karijere novi ministar je radio u Međunarodnom monetarnom fondu, bio je zadužen za međunarodna pitanja u američkom Ministarstvu financija a radio je kao znanstvenik u dva privatna think-tanka ovdje u Washingtonu.

Očekuje se da će novopostavljeni šef Nacionalnog ekonomskog vijeća Lawrence Summers znatno agresivnije promicati financijsku regulaciju i intervenciju od one koju provodi administracija predsjednika Busha. Gospodin Summers upravljat će osmišljavanjem i koordiniranjem domaće i međunarodne ekonomske politike, kao i nadgledanjem kako se ta politika provodi.Vijeće na čijem će se čelu nalaziti utemeljio je bivši predsjednik Bill Clinton 1993. godine, a sastavljeno je od različitih vladinih agencija i njihovih čelnika čija nastojanja utječu na nacionalno gospodarstvo. Summers će tijesno surađivati s novim ministrom financija Timothyjem Geithnerom i bit će jedan od najbližih ekonomskih savjetnika Baracku Obami.

XS
SM
MD
LG