Linkovi

Predstavnica Hrvatske turističke zajednice u SAD ne vjeruje da će se globalna financijska kriza dramatično odraziti na hrvatski turizam


Hrvatska je do studenoga ubilježila posjetu deset milijuna i 300 tisuća turista te ostvarila 57 milijuna i tristo tisuća noćenja. O tome kakvi su bili rezultati sa sjeverno-američkog tržišta i što se može očekivati u sljedećoj godini razgovarali smo s Nenom Komaricom, predstavnicom Hrvatske turističke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Imamo veliku sreću da, što se Hrvatske kao turističke destinacije tiče, još uvijek nije došlo do većih otkazivanja unatoč globalnoj financijskoj krizi, kaže Nena Komarica iz Hrvatske turističke zajednice.

"Dolazak turista u Hrvatsku u odnosu na prošlu godinu nije u velikom padu. Prošle godine sa sjeverno-američkog tržišta imali smo 215 tisuća dolazaka od čega iz Sjedinjenih Država 180 tisuća. Ove godine, za prvih deset mjeseci iz Sjedinjenih Država imamo 169 tisuća dolazaka , a s kanadskog nekih 29 tisuća. Sjeverno-američko tržište, dakle, još uvijek ne bilježi veliki pad što se tiče dolaska turista u Hrvatsku," kaže Komarica.

U ovoj godini u raznim američkim časopisima objavljeno je 85 članaka i 12 oglasa u najpoznatijim turističkim publikacijama. Hrvatska se, kaže nam Nena Komarica, našla i na naslovnicima pet popularnih turističkih magazina. Predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Sjedinjenim Državama ne vjeruje da će se globalna financijska kriza dramatično odraziti na hrvatski turizam.

"Globalno smo svi pogođeni, ali vjerujem da će se turizam i dalje razvijati naprijed jer Amerikanci neće prestati putovati. Sigurno će putovati u manjem broju i u destinacije koje su njima do sada bile najpoželjnije, a to su velike države Europe, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, a s obzirom da u Hrvatskoj još uvijek imamo vlastitu valutu i dobar odnos kune i dolara jer se za dolar u Hrvatskoj može dobiti više nego u zemljama Europske unije," kaže Komarica.

Komarica dodaje da se na svojim turističkim promocijama Hrvatske diljem Sjedinjenih Država u posljednje vrijeme susreće s pitanjem sigurnosnih prilika. Tako je bilo i na nedavnoj prezentaciji u Kaliforniji kada je jedan novinar pitao je li Hrvatska još uvijek sigurna.

"Naravno, odgovorila sam da je sigurna bez obzira na ove događaje koji su nas pogodili zadnjih nekoliko tjedana. State Department obično upozorava svoje državljane koji putuju u inozemstvo ukoliko vjeruje da postoji opasnost po njih. Mi nismo nigdje spomenuti pa sam sigurna da ovi zadnji incidenti neće utjecati na broj dolazaka u Hrvatsku iz Sjedinjenih Država," kaže Komarica.

Inače u svjetskim se razmjerima očekuje stagnacija u broju turističkih putovanja u 2009. godini, a Hrvatska turistička zajednica odgovorit će na to pojačanom promocijom.

XS
SM
MD
LG