Linkovi

'Suton' - ugođajna ljubavna drama s dozom natprirodnog


Ugođajna ljubavna drama s priličnom dozom natprirodnog donosi na velike ekrane prvi u nizu ljubavnih romana u kojima uživaju tinejdžerke diljem svijeta to je film "Twilight", 'Suton'.

Između Belle Swan i Edwarda Cullena kemizam je opipljiv već za njihova prvog susreta, posve prikladno na satu kemije u gimnaziji Forks High, u jednom ruralnom zakutku američkog pacifičkog sjeverozapada. Kišovit i maglovit veći dio godine, maleni gradić nudi odličnu klimu za Edwarda i njegovu - nazovimo ju tako - 'obitelj', koja se mora kloniti sunčeva svjetla. Cullenovi su, naime, klan vampira koji su naučili kontrolirati svoju žudnju za krvlju kako bi mirno živjeli među običnim smrtnicima.

Bella je obična smrtnica, ali ljubav koju dijeli s Edwardom nadvladava tu temeljnu razliku premda svaki trenutak koji provedu zajedno dovodi njezin život u opasnost. 'Suton' je adaptacija romana autorice Stephanie Meyer, iz 2005., koji je počeo kao serija od četiri knjige. Ta je serija, prevedena na 20 jezika, prodana u više od 17 milijuna primjeraka diljem svijeta, stvorivši ogromnu čitalačku bazu, ponajviše među tinejdžerima. Redateljica Catherine Hardwicke - koja je u svojim ranijim filmovima, uključujući "Thirteen" i "Lords of Dogtown", uronila u realističniji tinejdžerski svijet - vjeruje da tematika romana Stephanie Meyer zadire u nešto vrlo duboko i romantično u duši tinejdžerki:

"Ako, dok čitate knjigu, pustite da vas ona uvuče u svoju priču, osjetite se u gotovo zagušujućem vrtlogu opsesivne ljubavi ... skoro kao na drogama. Osjetite i napetost hoda na žici: ne možete otići predaleko u toj ludoj zaljubljenosti jer ćete završiti u lokvi krvi."

Kristin Stewart, koja glumi Bellu, kaže da joj je bilo teško izgovarati neke dijaloge prepune strasti i emocija, koji su joj, kada ih je čitala u romanu, bili posve normalni:

"U knjizi ih čitate kroz osobnu perspektivu mlade djevojke i to funkcionira jer ona tako i doživljava radnju. No, u stvarnom životu, kad to izgovarate krećući se među stvarnim ljudima, stvari više ne funkcioniraju. Koji put bih se pitala 'jel to stvarno tako blesavo ili se to samo meni čini'. No, da bih došla do onoga što sam htjela postići, morala sam progurati i tu prethodnu fazu."

Engleski glumac Rob Pattinson glumi Edwarda. Kaže da mu je bilo jasno da je pravi izazov koji se pred njega postavio bilo tumačenje njegovog lika, po definiciji zastrašujućeg, u nešto što Bella i publika mogu voljeti:

"Pokušao sam ga u najvećoj mogućoj mjeri humanizirati. Razmisliti o osnovnim značajkama vampirskog postojanja - neutaživa žeđ za krvlju, vječni život, nespavanje, supersnaga i superbrzina - kao nečem zadanom i kako bih pokušao s time ostvariti život što bliskiji ljudskom. Dakle, nisam razmišljao kako bih odglumio vampira, nego čovjeka kojemu je vampirizam samo jedan djelić postojanja."

U filmu 'Suton' uvode se mnogi likovi koji će igrati važnu ulogu u slijedećim nastavcima. Dakle, sve je spremno za seriju ukoliko ovaj prvi film ostvari željeni uspjeh.

XS
SM
MD
LG