Linkovi

Slušanje omiljene glazbe dobro je za krvožilni sustav


Nekad se govorilo da umilna glazba može pripitomiti i divlju zvijer … danas bismo mogli reći da, isto tako, ona održava i naše srce u taktu. Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća, medicinski znanstvenici su utvrdili mnoge uzroke koji dovode do srčanih bolesti – stres, prehrana u kojoj ima previše masnoća, te nedostatak fizičke aktivnosti među glavnim su faktorima koji povećavaju rizik od srčanog, kao i moždanog udara.

No, znanstvenici ne znaju toliko mnogo o čimbenicima koji poboljšavaju zdravlje srca. Ono što su, međutim, otkrili jest da slušanje ugodne glazbe srcu godi. Dr. Michael Miller, sa Sveučilišta Maryland, već dugo istražuje što srcu čini dobro. Ranije, on je već pokazao pozitivne učinke koje po zdravlje srca ima smijeh. Sada je istom metodom testirao učinke glazbe na desetero ljudi:

"Kad se manšeta tlakomjera napuše na nadlaktici tako da krvna žila bude potpuno komprimirana, pa se onda otpusti, mjerimo stupanj do kojega se žila raširi. Kod osoba koje imaju rizične faktore za bolesti srca – recimo: pušenje, visoki tlak, dijabetes – uglavnom ne dolazi do normalnog odgovora na otpuštanje manšete."

Dr. Miller je svoje ispitanike naputio da odaberu glazbu u kojoj jako uživaju. Pokazalo se da je izbor varirao od countryja, preko rapa, do klasičnog rocka. Svakom je ispitaniku bila svirana njegova ili njezina omiljena glazba, nakon čega mu je bila otpuštena manšeta tlakomjera i izmjerena brzina reakcije krvne žile.

"Devet od deset ispitanika reagiralo je vrlo dobro, jedna je osoba pokazala neutralan rezultat. Nitko nije imao negativan rezultat. Dakle, nalazi su bili konzistentni," kaže dr. Miller.

On dodaje da su učinci slušanja omiljene glazbe bili usporedivi s onima koje daju neki lijekovi za srce ili tjelovježba. Za najbolji nalaz, međutim, kaže on, ne može se slušati ista pjesma dan za danom da ne bi došlo do zasićenja i otupljenja emocionalnog učinka. Slušanje ugodne glazbe ne može popraviti negativne posljedice konzumiranja premasne hrane, upozorava Miller, ali ističe da ono zasigurno može biti dio zdravog načina života za svakog od nas. Svoje nalaze Michael Miller je iznio na nedavnom skupu Američke udruge kardiologa.

XS
SM
MD
LG