Linkovi

Amerika strahuje od sveobuhvatne deflacije


Cijene robe široke potrošnje u Sjedinjenim su Državama pale više nego je očekivano u listopadu, što je dodatno povećalo bojazan da bi moglo doći do onog što ekonomisti sve više vide kao rizik od deflacije, sveobuhvatnog pada cijena, fenomena koji se poistovjećuje s depresijom iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Cijene robe široke potrošnje pale su za jedan posto u listopadu, što je dvostruko više nego se očekivalo. To predstavlja najveći jednomjesečni pad cijena u posljednju 61 godinu, najvećim dijelom zbog pada cijena goriva.

Cijene nafte nevjerojatno su pale nakon što su u srpnju dosegle rekordnih 147 dolara po barelu. Nakon drastičnog pada potražnje, cijena nafte pala je za 63 posto. I dok su prije šest mjeseci vlade i središnje banke zemalja širom svijeta brinule zbog moguće inflacije, sada sve više brinu zbog mogućnosti deflacije.

Mickey Levy, predstavnik Bank of America govorio je na monetarnoj konferenciji na Institutu Cato u Washingtonu:

"Deflacija je simptom nedovoljne potražnje u odnosu na proizvodne kapacitete. U Japanu 1990-ih, kao i u Sjedinjenim Državama 1930-ih godina vidjeli smo nominalni pad potrošnje."

Ekonomist pri institutu American Enterprise, John Makin na ovoj je konferenciji rekao da i njega brine mogućnost deflacije. Makin je ovo izjavio odgovarajući na pitanje o inflacijskom utjecaju uvelike povećane državne potrošnje, posebice o 700 milijardi dolara koje je vlada izdvojila u paketu namijenjenom spašavanju banaka:

"Mene brine moguća deflacija. U svakom slučaju, Središnja banka može devalvirati valutu, i oni su to učinili. No, ako budemo morali spriječiti deflaciju, treba reći da je naša Središanja banka pokazala da je u stanju osigurati stabilnost cijena."

Cijene dionica također se smanjuju- izgubile su oko 25 bilijuna dolara u vrijednosti širom svijeta u posljednjih šest mjeseci. Uslijed zabrinutosti oko samog opstanka kompanije, dionice General Motorsa pale su na najnižu vrijednost u posljednjih 66 godina, na ispod 2 dolara i 70 centi po dionici.

Zabrinutost pojačava ekonomsko usporavanje, koje proizlazi iz zamrzavanja kreditnog sektora koji traje već godinu dana, te postepenog pada vrijednosti dionica. Američka Središnja banka sada navodi da američko gospodarstvo najvjerojatnije neće bilježiti rast u sljedećih osam mjeseci. Međunarodni monetarni fond umanjio je svoja predviđanja svjetskog ekonomskog rasta za 2009 godinu. Uz recesiju u Sjedinjenim Državama, čini se da je i Japan krenuo silaznom putanjom, dok su Velika Britanija i Njemačka istovremeno izjavile da su u recesiji.

XS
SM
MD
LG