Linkovi

Albumom "Night Flyer" Tony Rice se osvrće na 30 godina karijere


Premda njegovo ime nije opće poznato većini ljubitelja glazbe, on je velika zvijezda u svijetu akustične gitare, bez obzira da li svira tradicionalni bluegrass ili nešto progresivnije. Catherine Cole pripremila je prilog o njegovom albumu pod naslovom Night Flyer – kolekcije širokog raspona skladbi koje je Tony Rice snimio u posljednjih 30 godina.

Tony Rice je tako dobar gitarist da je lako zaboraviti koliko je dobar i kao pjevač. Možda je bolje reci kako je dobar pjevač on bio, s obzirom da zbog zdravstvenog problema on više nije u stanju pjevati skladbe kao sto je Sweetheart Like You iz pera Boba Dylana.

Tony Rice kaze da skladba Bob Dylana Sweetheart Like You ostavlja mnogo prostora za osobnu interpretaciju, te da ju nije bilo lako snimiti. Ova snimka je prvi put objavljena na njegovom albumu iz 1986. pod naslovom Me and My Guitar, a nalazi se i na njegovom novom CD-u Night Flyer.

Nakon sto je prije deset godina obolio od bolesti glasnica koja mu onemogućuje pjevanje, Tony Rice se posvetio prvenstveno gitari, a za pjevanje kaze da mu ne nedostaje previše obzirom da mu je gitara oduvijek bila prva ljubav.

Uz skladbe Boba Dylana, na albumu Night FLyer nalaze se i pjesme Gordona Lightfoota, Phila Ochsa i Iana Tysona. Na albumu nastupaju brojni vodeći glazbenici bluegrassa, kao i pjevači poput Mary Chapin Carpenter koja se priključila izvedbi njene vlastite skladbe pod naslovom John Wilkes Booth, koja govori o ubojici američkog predsjednika Abrahama Lincolna, koji je takodjer slovio za jednog od najboljih kazališnih glumaca tog doba.

Na albumu Night Flyer, koji je izašao u paru s njegovim albumom bluegrass instrumentalnih skladbi, nalazi se 17 vokalnih izvedbi, od kojih tri do sad neobjavljene. Jedna od njih je Never Meant To Be, koja i otvara album. To je jedna od rijetkih njegovih vlastitih skladbi u repertoaru, koju je napisao nakon raspada dugog braka.

Tony Rice nije pjevao na pozornici vec vise od desetljeća, sto cini ovu kolekciju pomalo gorkim podsjetnikom. No Tony i dalje nastupa svirajuci gitaru na turnejama i festivalima po Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG