Linkovi

Kongres traži od američke automobilske industrije podnošenje plana o potrošnji eventualne pomoći


Demokrati u Kongresu kažu da ukoliko im američki proizvođači automobila predoče plan o tome kako će potrošiti 25 milijardi dolara pomoći, vratit će se na zasjedanje tijekom nekoliko sljedećih tjedana, unatoč raspusta, i glasovati o tom prijedlogu. Američki mediji javljajuda je skupina senatorapostigla o tome dogovor danas. Plan o tome objavili su na tiskovnoj konferenciji vođa demokrtaske većine u Senatu Harry Reid i predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Tri glavne automobilske tvornice General Motors, Ford i Chrysler tražile su od skeptičnog Kongresa milijarde dolara u zajmovima koji bi im trebali pomoći da prežive ekonomsku krizu. Do kompromisa je došlo u vrijeme kad je predsjednik Sindikata radnika američke automobilske industrije Ron Gettelfinger izjavio kako bi jedna ili višeod ovih kompanija mogle bankrotirati prije kraja ove godine.

Cijene dionica danas su nastavile s padom diljem svijeta, dok ulagači razmatraju informacije i pogoršavanju svjetske financijske krize. Vodeći japanski burzovni pokazatelj Nikkei izgubio je danas gotovo 7 posto na vrijednosti, hongkonški4. I vodeći europski indeksi izgubili su značajno na vrijednosti. Globalno ekonomsko usporavanje također smanjuje i potražnju za energijom. Cijena barela sirove nafte pala je danas na ispod 50 dolara u Londonu i New Yorku. To je najniža cijena ovog energenta od 2005. godine. Neki ekonomisti tvrde da dionice gube na vrijednosti djelomično stoga jer ulagači strahuju od moguće deflacije kako padaju cijene energije i potrošačke robe u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Kontinuirani pad cijena može usporiti ionako spore ekonomske aktivnostiako kupci odgode kupovanje nadajući se da će u budućnosti dobiti bolju cijenu. Istovremeno jedno novo izvješće o neuposlenosti u Sjedinjenim Državama pokazuje da prošli tjedan broj osoba koje se prijavljuju za pomoć neuposlenima dosegao najveću razinu u posljednjih 16 godina. Stručnjaci iz Središnje banke predviđaju da će se stanje još pogoršati sljedeće godine i da će se stopa neuposlenosti popeti na razinu od 7 posto.

Međunarodni monetarni fond odobrio je zajam od dvije milijarde dolara Islandu koji se nalazi usred nevjerojatne recesije. Četiri skandinavske zemlje pristale su da daju Islandu još dodatne dvije i pol milijarde dolara. Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da će njegova zemlja dati Međunarodnom monetarnom fondu milijardu dolara kao pomoć drugim zemljama. Putin je također najavio novi plan za stimulaciju ruskog gospodarstva, koji uključuje i niz smanjivanja poreza.

U Kini dužnosnici su priopćili da podaci o neuposlenosti ne izgledaju odveć blistavo kako je usporeno gospodarstvo dovelo do povećavanja broja neuposlenih. Visoki kineski dužnosnici postavili su kao prioritet stabiliziranje situacije na tržištu rad. Jedna od stvari od kojih strahuje Peking jest da bi povećani broj neuposlenosti mogao dovesti do štrajkova i prosvjeda. Sadašnja stopa neuposlenosti u Kini iznosi oko 4 posto, međutim, u nju nisu uključeni milijuni radnika migranta koji dolaze u gradove na rad u tvornicama.

XS
SM
MD
LG