Linkovi

Zbivanja na Wall Streetu izazvala lančanu reakciju


Zbivanja na njujorškoj burzi, gdje je ukupna vrijednost dionica najniža u posljednjih pet godina, izazivaju lančanu reakciju. Dramatični pad vrijednosti dionica na Wall Streetu uzrokovan je priopćenjem Središnje banke da će američko gospodarstvo i dalje slabiti, a da će nezaposlenost rasti. Drugi uzrok je loša slika američke auto industrije koja je u teškoj krizi, kojoj nimalo nisu pomogli direktori General Motorsa, Chryslera i Forda, tijekom svjedočenja u Kongresu gdje su došli tražiti 25 milijardi dolara za spas svojih korporacija.

Direktori General Motorsa, Chryslerai Forda u Washingtonsuiz Detorita došli s tri odvojena i privatna zrakoplova, iako na relaciji Detroit – Washington dnevno ima 25 avionskih linija. Direktor General Motorsa, Rick Wagoner je, na primjer, doputovao privatnim zrakoplovom, što košta oko 25 tisuća dolara i koji je potrošio ogromnu količinu goriva, da bi se zatim do Kongresa dovezao u novom hibridnom vozilu GM-a, želeći poručiti kako se brine za ekologiju i potrošnju goriva.

UKongresu je sva tri direktora dočekalo pitanje bi li radili za jedan dolar godišnje plaće. Direktor GM-a , koji je prošle godine zaradio 15 milijuna i 700 tisuća dolara, odgovoriojedanema stav po tom pitanju.Direktor Forda, Alan Mulally, koji je lani zaradio 21 milijun i 700 tisuća dolara, odgovorio je da je on "zadovoljan sa sadašnjim stanjem", a jedino je direktor Chryslera, Robert Nardelli, rekao da bi radio za godišnju plaću od jednog dolara!

XS
SM
MD
LG