Linkovi

Neka nova blues izdanja: Tomcat Courtney i Jimmy Thackery


Ako nikad niste čuli za blues glazbenika Tomcat Courtneya, to je zato što vjerojatno nikad niste bili na mjestima kamo on voli svraćati, u Turquoise Cafeu ili u Cafe Orleansu u San Diegu, u Californiji. Sa svojih 78 godina, Tomcat i dalje zabavlja publiku svojim bluesom u oba ova kluba, četiri večeri tjedno. Doug Lavine izvješćuje o Tomcatovom nedavnom prijelazu s pozornice u studio, te o novom uratku još jednog veterana blues gitare, Jimmyja Thackeryja.

Tomcat Courtney popularan je na blues sceni San Diega, ali i dalje ostaje dosljedan svojim teksaškim korijenima. Prvi se put susreo s bluesom u malom gradiću Downsvillu, gdje je njegov otac, diksilend pijanist imao noćni klub u kom su svirali velikani poput Sonny Boy Williamsona. Tomcat je ušao u show business zahvaljujući stepovanju, no kasnije se proslavio kao pjevač i gitarist u New Mexicu, Coloradu, Arizoni i Californiji. Kada se napokon skrasio u San Diegu, on i njegov sastav Bluesdusters postali su prava senzacija u noćnom klubu The Teahouse, gdje su ljeti gužve tako velike, da, kako kaže sam Tomcat, on nije mogao sići sa pozornice za vrijeme pauze. Dugo očekivani povratak Tomcata u njegov rodni grad Downsville u Teksasu bio je inspiracija za naslovnu pjesmu njegovog novog CD, Downsville Blues. Za vrijeme njegovog prvog posjeta Downsvillu nakon dugo godina, Tomcat kaže kako je bio razočaran kad je vidio da je njegova stara kuća izgorjela, a željezničke tračnice zamijenila je autocesta.

Autoceste i turneje autobusima nisu ništa novo za blues gitarista i pjevača Jimmyija Thackeryja. Jimmy Thackery možda nije prisutan na sceni toliko dugo koliko i Tomcat Courtney, no on i njegov trio The Drivers trenutno su jedni od najangažiranijih blues glazbenika. U 55. godini života, Thackery održava turneje tijekom čitave godine, dok istovremeno u prosjeku snimi i jedan album godišnje. Na njegovom posljednjem albumu Inside Tracks mogu se čuti zvuci električnog bluesa, R&B-a, pa čak i ponešto western swinga.

XS
SM
MD
LG