Linkovi

Kalifornijska dilema: Kako zabraniti već legalizirane istospolne brakove?


Glasači u Kaliforniji na nedavnim su izborima odobrili mjeru kojom se zabranjuju istospolni brakovi. Posljednje pola godine u toj je saveznoj državi sklopljeno na tisuće takvih brakova. Slične mjere usvojene su u Arizoni i Floridi. Zbog zabrane istospolnih brakova u velikim američkim gradovima održavaju se prosvjedi, a pokrenute su i tužbe kojima se te mjere želi dokinuti.

Kako iz Los Angelesa javlja Mike O'Sullivan, zabrana istospolnih brakova sada je ozakonjena, ali prijepor nije okončan te ima odjeka diljem zemlje.

Kalifornijski Vrhovni sud u svibnju je otvorio vrata istospolnim brakovima kad je proglasio ništavnom raniju zabranu, poznatu kao Prijedlog 22., koju su glasači odobrili 2000. godine. 2000. odlučeno je bilo da u Kaliforniji mogu biti valjani samo brakovi između muškarca i žene. U obrazloženju svoje odluke o ukidanju Prijedloga 22, kalifornijski Vrhovni sud je ustvrdio da se njime krši jedankopravnost građana zajamčena Ustavom te savezne države.

Nakon toga u Kaliforniji je od lipnja sklopljeno 18 tisuća istospolnih brakova. To je pak motiviralo protivnike takvih brakova koji su prikupili tisuće potpisa kako bi se nova mjera, Prijedlog 8, našla na glasačkim listićima za izbore u studenome. Tim se prijedlogom željelo dopuniti kalifornijski Ustav i definirati brak jedino kao zajednicu muškarca i žene. Prijedlog je na referendumu usvojen 4. studenoga s 52 posto glasova.

Takav ishod razočarao je Erica Fishera i njegovog partnera Richarda Westa koji su se vjenčali 1. srpnja. "Sretni smo što smo iskoristili vremenski okvir kad su istospolni brakovi bili legalni. No sada smo razočarani zbog drugih koji to neće moći učiniti" - kaže Eric Fisher.

Kalifornijski ministar pravosuđa Jerry Brown vjeruje da su istospolni brakovi, s pravnog aspekta, još uvijek valjani no Vrhovni sud Californije tek treba izreći svoje mišljenje.

Sklapanje istospolnih brakova dopušteno je u Massachussettsu i Connecticutu, a tri savezne države - New Jersey, New Hampshire i Vermont - dopuštaju takozvane građanske zajednice. Neke savezne države zakonski priznaju vanbračne zajednice kojima se homoseksualnim i lezbijskim parovima daju ograničena prava.

No, u više od 40 saveznih država na snazi su ustavne zabrane ili zakoni protiv istospolnih brakova.

Usvajanje zabrane u Kaliforniji dovelo je do velikih prosvjeda, ne samo u Kaliforniji, već i u Chicagu, Bostonu, Portlandu i drugim američkim gradovima.

U Pasadeni, u Kaliforniji, pastorica Zelda Kennedy iz jedne tamošnje episkopalne crkve kritizirala je pristaše zabrane istospolnih brakova na skupu organiziranom u njenoj crkvi.

Politički analitičari kažu da je usvajanju zabrane pridonio velik odaziv birača iz redova manjinskih zajednica. Više od polovine latino-amerikanaca podržalo je zabranu istospolnih brakova te čak 70 posto afro-amerikanaca.

Zelda Kennedy, koja je crnkinja, kaže da je to rastužuje.

Prosvjednici su posebno ogorčeni na Mormonsku crkvu koja se snažno založila za usvajanje navedene zabrane. Prosvjedni skupovi ogranizirani su pred njihovim crkvama i hramovima u Kaliforniji i Salt Lake Cityu, u saveznoj državi Utah, gdje je sjedište Mormonske crkve. Mormoni uzvraćaju tvrdnjom da je pogrešno napadati ljude zato što su bili dio demokratskog procesa i izrazili svoje mišljenje.

Derek Whitefield i Gary Dahle, koji su se vjenčali u rujnu, kažu da se oni također 'obitelj'. Whietfield, koji je odvjetnik, tvrdi da homoseksualci imaju isto pravo na sklapanje braka kao i heteroseksualni parovi. "Biti homoseksualac nije nešto što se bira. S tim ste rođeni..." - kaže Derek Whitefield.

Pastorica Susan Russel je na čelu nacionalne organizacije Episkopalne crkve nazvane Integritet, koja podržava prava homoseksualaca. Usvajanje zabrane istospolnih brakova ona smatra privremenim korakom unatrag: "Potpuno sam uvjerena da se luk povijesti naginje ka uključivosti te da smo možda učinili korak unatrag, ali se pripremamo za slijedećih nekoliko koraka naprijed."

Protivnici zabrane istospolnih brakova podnijeli su četiri sudske tužbe za poništavanje Prijedloga 8 te tvrde da se borba nastavlja u sudovima i biračkim kutijama. Pristaše zabrane ističu da ona reflektira volju građana te predviđaju da će odoljeti izazovima u sudu.

XS
SM
MD
LG