Linkovi

Aljasku će u Senatu zastupati američki Hrvat Mark Begich


Na Aljasci su konačno- dva tjedna nakon izbora - prebrojali glasačke listiće u tamošnjoj izbornoj utrci za upražnjeno mjesto u Senatu Sjedinjenih Država. Republikanac Ted Stevens – koji je u Senatu zastupao ovu saveznu državu već 40 godina, poražen je od demokrata Marka Begicha, gradonačelnika mjesta Anchorage, koji je hrvatskog podrijetla te će tako postati prvi senator koji ima hrvatske korijene.

Mark Begich je rođen 1962.godine i bit će jedini senator bez fakultetske diplome. Begichev djed Ivan je u Ameriku došao 1911.godine iz ličkog mjesta Podlapača, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Otac novog senatora s Aljaske, Nick Begich bio je kongresmen i posljednji demokrat koji je zastupao Aljasku bilo u Senatu bilo u zastupničkom domu. Nick Begich je nestao 1972.godine tijekom jednog leta i njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Politički suparnik Marka Begicha, 85-godišnji Ted Stevens ljetos je bio optužen za davanje lažnog iskaza pri prijavi svog financijskog stanja, a kasnije je bio i osuđen zbog povezanosti s korupcijskim skandalom na Aljasci. Poraz Teda Stevensa ojačao je ionako priličnu većinu Demokratske stranke u Senatu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG