Linkovi

Barack Obama najavio pojačani angažman u borbi protiv klimatskih promjena


Izvori bliski vrhu Demokratske stranke navode da budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama razmatra mogućnost da za ministra pravosuđa imenuje Erica Holdera, bivšeg visokog dužnosnika ministarstva pravosuđa u administraciji predsjednika Billa Clintona.

Ako bude imenovan i potvrđen na dužnost, Eric Holder bio bi prvi Amerikanac afričkog podrijetla na čelu pravosuđa Sjedinjenih Država.

Saznaje se da je gospodin Obama vodio niz razgovora s članovima Senata, da utvrdi jesu li spremni podržati ovo njegovo imenovanje. Izbor Erica Holdera naime mogao bi biti i kontroverzan – naime on je kao zamjenik ministrice pravosuđa, 2001. godine sudjelovao u prijepornom udjeljivanju predsjedničkog pomilovanja poslovnom čovjeku Marku Richu, koji je u to vrijeme bio u bjekstvu od američkog pravosuđa, u inozemstvu.

Eric Holder je tada tvrdio da je njegovo postupanje u ovom slučaju bilo 'neutralno', iako je podržao molbu predsjednika Clintona da se Marku Richu udijeli pomilovanje.

Od ostalih vijesti vezanih za prijenos ovlasti s jedne predsjedničke administracije na drugu, spomenimo da je budući šef države, Barack Obama, najavio da će njegova vlada započeti novo poglavlje kada je u pitanju američku angažman u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Obraćajući se guvernerima saveznih država putem video linka, Barack Obama je rekao da je cilj da se do 2050 godine emisija stakleničkih plinova smanji za 80 posto.

Obamina će vlada svake godine privatnom sektoru dati oko 15 milijardi dolara za razvoj ekološki čistih tehnologija, a Sjedinjene će se države znatno aktivnije angažirati u multilateralnim pregovorima o najboljem načinu borbe protiv klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG