Linkovi

Mladi Amerikanci u rekordnom odzivu na biralištima


Mladi Amerikanci igrali su veliku ulogu u ovogodišnjim izborima u Sjedinjenim Državama. Od početka do kraja izbornog procesa mladi su bili motivirani i aktivni u kampanjama. Njihov odaziv na dan izbora bio je veći nego ikad. Stručnjaci kažu kako su mladi shvatili da je ovo ključno vrijeme tranzicije te da oni žele biti dio promjena.

Mladi su često bili kritizirani zbog svoje nezainteresiranosti za politiku. No na nedavnim izborima upravo se ta kategorija stanovništva pokazala jako važnom.

"Oko 24 milijuna mladih Amerikanaca u dobi od 18 do 29 godina glasovalo je na izborima. To je za dva milijuna više nego na izborima 2004. godine," kaže Erica Williams, glasnogovornica nevladine organizacije Campus Progress koja pomaže mladima da se čuje njihov stav o najrazličitijim pitanjima.

Ankete pokazuju da je više od dvije trećine mladih glasovalo za Baracka Obamu. Stephanie Young predstavlja Rock the Vote, organizaciju usmjerenu na jačanje političkog utjecaja mladih Amerikanaca. Ona kaže da je ove godine ekonomija bila važna mladim biračima.

"Mladi koji završavaju fakultete i ne mogu pronaći dovoljno dobro plaćen posao za isplatu studentskih kredita ili plaćanje zdravstvenog osiguranja – to je definitivno jako važno pitanje. Za neke je važno i to da žele pohađati fakultete ali nemaju mogućnosti za to jer je visoko obrazovanje jako skupo, a njihovi roditelji im to ne mogu priuštiti. Tu je i rat u Iraku. Mladi su odavno bili protiv rata. Neki i sudjeluju u tom ratu i to je nešto što su htjeli promijeniti," kaže Stephanie Young, koja je pohvalila kampanju Baracka Obame jer je uspjela pridobiti velik broj mladih na svoju stranu, među ostalim, korištenjem Interneta.

Mladi su svakako ostavili svoj pečat na nedavnim izborima no David Madland, iz Centra za američki napredak, kaže da glasovanje nije konačni korak u procesu: "Ovo je brojna generacije, gotovo poput baby-boomera. Ovi su izbori tek početak. Mislim da smo svjedočili transferu vlasti starije generacije mlađoj. Mladi su motivirani i više uključeni u politiku nego u posljednje vrijeme. I ne radi se samo o glasovanju već i o dobrotvornom radu, razgovorima o politici s prijateljima, praćenju zbivanja... Sve to pokazuje da su mladi aktivni i uključeni u proces."

Erica Williams iz organizacije Campus Progress vjeruje da se mladi trebaju kretati ka sljedećoj razini participacije u političkom sustavu: "Ne očekujemo da će sve biti rješeno inauguracijom. Nadolazeći predsjednik Obama trebat će našu podršku kako bi se njegove političke zamisli ostvarile. Mladi su spremni na naporan rad. Naša organizacija sada razmatra načine uključivanja mladih u politiku na način da se oni sami kandidiraju za dužnosti."

Williams izražava nadu da će ovi izbori inspirirati mlade da se uključe u javni život, utječu na političare i da se čuju njihovi glasovi kao nadolazećih čelnika u budućnosti.

XS
SM
MD
LG