Linkovi

Međunarodni sud pravde prihvatio raspravu o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid


Međunarodni sud je nadležan u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije radi kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Sudsko vijeće najviše UN-ove pravne instance odbacilo je sve prigovore Srbije, uključujući i onu da Srbija kao država nije postojala u vrijeme na koje se tužba odnosi, od 1991. do 1995. godine, te naglasilo da će se glavna pitanja, odnosno sadržaj cijelog spora, određivati u procesu.

Spor će biti dug – primjera radi, Hrvatska je tužbu podnijela u srpnju 1999. godine a tek je u utorak, devet godina poslije, odlučeno o nadležnosti čime zapravo započinje prava procedura. Sudovanje konzumira vrijeme - Bosna i Hercegovina je izašla sa svojom tužbom šest godina prije Hrvatske a cijeli je proces dovršen tek lani.

Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, koji već devetu godinu obrađuje ovaj dosje, smatra da je presuda velik pravni uspjeh no riječ je tek o prvoj rundi. Hrvatska će tokom procesa dokazivati kontinuitet akcija Beograda na njezinom tlu, bez obzira kako se država u datom trenutku nazivala. Zagreb, između ostaloga namjerava tražiti nadoknadu šteta i povrat opljačkanoga.

Rad Međunarodnog suda odvija se kroz razmjenu dokumenata na koje svaka strana daje odgovore i komentare, a suci, također u složenoj proceduri, odlučuju često pozivajući se na ranije slučajeve te predmet polagano napreduje.

Interesantno je da mnogi smatraju kako Hrvatska, naravno pravno, kroz dokaze, ima snažne adute – potvrdu aneksije dijela zemlje i njezinog inkorporiranja u sustave Srbije, platni, poštanski, obrazovni, elektropskrbni, na primjer.

Lani je sudačka odluka da Srbija nije izravno odgovorna za genocid u Srebrenici izazvala pravi skandal. Kasnije se ispostavilo da su najbitniji dokazi, oni koji bi imali moć preokreta u presudi, dogovorom haaškog Tužiteljstva i srpskih vlasti te, potom, presudom sudskog Vijeća, ostali tajni.

Radi indiskrecije o ovakvoj odluci sudaca pred haaškim se Tribunalom za ratne zločine zbog nepoštivanja suda vodi proces osobi koja je odala sadržaj dokumenata, nekadašnjoj glasnogovornici tužiteljstva Florence Hartmann.

XS
SM
MD
LG