Linkovi

Pred Kongresom rasprava o spašavanju američke automobilske industrije


Američki ministar financija Henry Paulson protivi se planu Demokrata da iskoriste dio od 700 milijardi dolara vrijednog paketa financijske pomoći za spašavanje automobilske industrije, te kućevlasnika kojima prijeti ovrha. Paulson je govorio danas na kongresnom saslušanju, rekavši da plan financijske pomoći treba ostati usredotočen na kritični zadatak stabiliziranja financijskog sustava kupovanjem dionica banaka koje su zapale u poteškoće.

Njegov istup za samo nekoliko sati je prethodio svjedočenju direktora tri najveće američke auto-kompanije i vođa sindikata radnika u automobilskoj industriji, koje počinje zakratko pred jednim drugim kongresnim odborom. Tijekom tog svjedočenja oni će tražiti pomoć od Kongresa i vlade.

Demokrati u Kongresu podržavaju plan kojim bi se iz ukupnog paketa pomoći odvojilo 25 milijardi dolara za spašavanje proizvođača automobila. Administracija predsjednika Busha kaže da auto-industrija mora srediti svoje financije pomoću ranije odobrenog kredita od Ministarstva energetike. Taj kredit od 25 milijardi dolara bio je namijenjen preobrazbi proizvodnje automobila na znatno štedljivije modele.

XS
SM
MD
LG