Linkovi

SAD i Irak potpisale dugoročni Sporazum o sigurnosti


Američki veleposlanik u Iraku Ryan Cocker i ministar vanjskih poslova Iraka, Hoshyar Zebari potpisali su danas Sporazum o sigurnosti, koji daje pravne temelje za produženje boravka američkih vojnika u Iraku za još tri godine. Po tom sporazumu, američki vojnici moraju napustiti iračke gradove do ljeta 2009, a cijelu zemlju do kraja 2011. godine. U međuvremenu će američki vojnici morati tražiti dozvolu od iračkih vlasti ukoliko žele pretražiti neku kuću.

Do današnjeg potpisivanja je došlo nakon što je iračka vlada odobrila sporazum s američkom vladom, kojeg je veleposlanik Cocker nazvao – povijesnim. Sporazum još mora odobriti i irački parlament, a osim ostanka američkih postrojbi on obuhvaća gospodarsku, kulturnu, znanstvenu, zdravstvenu, trgovačku i druge oblike suradnje. Iračka vlada je usvojila sporazum nakon što je “zeleno svjetlo” dao vodeći šiitski klerik beliki ajatolah Ali al-Sistani.

Prema tom sporazumu, čijoj su konačnoj verziji, prethodili mjeseci teških pregovora, iračka vlada će imati mogućnost suditi američkim vojnicima i vojnim kontraktorima u slučajevima težih krivičnih djela počinjenih izvan dužnosti i izvan vojnih baza. Isto se tako zabranjuje korištenje iračkog teritorija za eventualne američke napade na iračke susjede – Siriju i Iran. Radikalni šijitski klerik Moqtada al-Sadr osudio je sporazum i pozvao irački parlament da ga odbaci.

Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Mike Mullen izjavio je da američka vojska čvrsto stoji iza sporazuma s Irakom o okončanju američke vojne nazočnosti u toj zemlji – međutim, dodao je da bi se ovaj dokument u budućnosti mogao podvrgnuti i dodatnim pregovorima, ako se sigurnosna situacija pogorša.

Admiral Mullen izjavio je za američke medije da se nada da će se situacija u Iraku i dalje poboljšavati. Međutim, ona se do 2011. – kada se prema sporazumu američka vojska mora u potpunosti povući – može i pogoršati, rekao je Mullen.

On je također rekao da će biti vrlo teško povući sve američke postrojbe iz iračkih gradova do lipnja sljedeće godine – kako traži sporazum s Irakom.

Glasnogovornica Bijele kuće izjavila je da je određivanje datuma za povlačenje bio ustupak iračkoj strani – čemu se američka vlada do sada protivila.

Američko-irački sporazum potpisali su jučer u Bagdadu američki veleposlanik Ryan Crocker i irački šef diplomacije Hoshyar Zebari.

Sporazum treba ratificirati irački parlament, a Zebari predviđa da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

XS
SM
MD
LG