Linkovi

U Novoj Engleskoj sve popularnije grijanje na kukuruz i alge


U Novoj Engleskoj, na sjeveroistoku SAD, zime znaju biti jako oštre, s temperaturama do minus 40 stupnjeva celzija. Grijanje stana ili obiteljske kuće ovdje je glavna briga, i sve veći problem su visoke cijene lož ulja. Kako iz Portsmoutha u saveznoj državi New Hampshire javlja Erika Celeste, sve je popularnije alternativno gorivo na bazi kukuruza ili iskorištenog ulja za kuhanje.

Lokalna firma Simply Green isporučuje reciklirano gorivo za vozila i za grijanje. Vlasnik tvrtke Andrew Kellar priznaje da je na početku bilo teško privuči mušterije jer su oni često u zabludi misleći da je za korištenje alternativnog goriva potrebno izvršiti preinake na sustavu grijanja ili automobilskog motora. "Tko god koristi lož ulje može koristiti biodizel bez ikakvih preinaka. Dapače biodizel smanjuje potrošnju goriva“- kaže Andrew Kellar.

Shannon Hill je nedavno za grijanje svog doma počela koristiti biodizel. Kaže da nije mogla vjerovati da se potrošnja goriva upola smanjila: "Primijetila sam značajno smanjenje potrošnje. Ništa drugo nisam promijenila - nisam postavila dodatnu izolaciju, niti novi krov. Ne samo da sam bolje prošla financijski nego i činim nešto dobro za okoliš."

Tvrtka Simply Green za svoj biodizel ne koristi jestivu hranu, već životinjsko salo koje bi se inače bacilo, reciklirano ulje za prženje iz restorana, te soju.

No Andrew Keller kaže da rade na pronalaženju novih izvora goriva: "Na tom su polju izvršena mnoga istraživanja. Mi smo dio grupe ovdje u New Hampshireu koja istražuje uporabu algi. Količina ulja za gorivo koje se može dobiti s hektara zemlje s algama je jako velika."

Tvrtka Simply Green imala je prošle godine oko 100 mušterija, da bi se ove godine njihov broj popeo na 800, i to u radijusu od svega 80 kilometara. Sljedećeg mjeseca tvrtka će otvoriti svoj prvu pumpnu stanicu za biodizel kao i dućan. Kellarov je cilj u sljedeće dvije godine otvoriti još tri ili četiri pumpne stanice na području Nove Engleske, u cilju promidžbe biodeizela.

XS
SM
MD
LG