Linkovi

Ralph Stanley II: `This One is II`


Za ljubitelje glazbe Ralph Stanley podsjetnik je na usamljenički zvuk tradicionalnog bluegrassa. Taj osamdesetogodišnjak je živuća legenda s preko 150 objavljenih albuma. On je jedan od rijetkih pripadnika prve generacije bluegrass gitarista i pjevača koji još uvijek redovito nastupaju. Po tome bi se reklo da nije lako biti njegov sin, k tome s imenom Ralph Stanley II, i biti pjevač također.

Jedan od razloga je možda to da otac i sin njeguju potpuno različiti glazbeni stil. Ralph Stanley stariji se proslavio s tradicionalnom brdjanskom glazbom, i svojim visokim tenorom. Njegov sin, Ralph Stanley II, pjeva potpuno drugačije, njegov bariton vise podsjeća na klasične country pjevače George Jonesa ili Merle Haggarda.

"Od moje druge godine stalno sam htio pjevati. Volio sam George Jonesa i glazbu braće Stanley. Moj je otac pjeva mnogo starih stvari, kao sto su pjesme obitelj Carter i Bill Monroea. Moji su junaci oduvijek bili ujak Carter, Keith Whitley, George Jones i moj otac. Oduvijek sam htio biti pjevač, i na sreću kad sam imao 16 godina dobio sam taj posao."

Odrastajući u jugozapadnom dijelu savezne države Virginije, Ralph Stanley II počeo je ići sa svojim ocem na turneje kad su mu bile dvije godine. Sad kad su mu 30, skoro pola svog života proveo je pjevajući i svirajući ritam gitaru u slavno sastavu svog oca – The Clinch Mountain Boys. Za svoj četvrti solo album on je na iznenađenje mnogih, odabrao pjesme izvan uobicajenog miljea bluegrassa, skladatelja kao sto su Lyne Lovett, Fred Eaglesmith, Townes Van Zant, i Elton John.

"Znate, dajem pun kredit Randallu Deatonu i Martyju Raybonu iz diskografske kuce Lonesome Day. Oni me zovu Dva, i rekli su mi: Dva, zašto ne bi probao nešto novo, i pokusao biti svoj. No vara se tko misli da ću ostaviti sastav, ja sam Clinch Mountain Boy i uvijek cu biti. Sa ovim sam albumom samo htio probati nešto novo."

S albumom `This One is II` Ralph Stanley II ne samo da je probao nešto novo, vec je napravio pravu glazbenu poslasticu za ljubitelje tradicionalne country glazbe.

XS
SM
MD
LG