Linkovi

Bush: Sastanak skupine G-20 bio je vrlo uspješan


Američki predsjednik George Bush izjavio je da je izvanredni sastanak skupine G-20 bio vrlo uspješan te da su se svjetski čelnici dogovorili da će zajedno raditi na modernizaciji financijskih sustava i unaprijeđivanju međunarodnih financijskih institucija. Predsjednik se obratio novinarima na kraju skupa u Washingtonu.

Svjetski čelnici usvojili su zajedničku deklaraciju načela koje bi oni željeli vidjeti realiziranima u sljedećih nekoliko mjeseci. U izjavi se traži od vlada da pripreme svoje pakete stimulacije ekonomije kako bi se povećala potrošnja građana.

U deklaraciji se, također, ukazuje na potrebu međunarodne suradnje, razmjenu informacija, a predlaže se i modernizacija Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke poglavito dodana reprezentacija zemalja u razvoju u tim međunarodnim financijskim institucijama. Od MMF i drugih financijskih institucija traži se da počnu s primjenom prijedloga do 31. ožujka.

Američki predsjednik George Bush ranije je izjavio je da su svjetski čelnici potvrdili predanost otvorenim tržištima i slobodnoj trgovini. Na početku summita čelnika skupine G-20 u Washingtonu predsjednik Bush rekao je da je došlo do napretka tijekom neformalnih razgovora u petak navečer, ali je i dodao da još puno toga treba biti učinjeno. Predsjednik Bush ugostio je čelnike tih zemalja sinoć u Bijeloj kući.

Japan je ponudio sto milijardi dolara zajma Međunarodnom monetarnom fondu kako bi se pomoglo zemljama teško pogođenima globalnom financijskom krizom. Japanski premijer Taro Aso objavio je tu ponudu pred početak ekonomskog summita 20 svjetskih čelnika u Washingtonu. Japan ima oko bilijun dolara deviznih rezervi iz kojih može dati sredstva Međunarodnom monetarnom fondu. MMF je nedavno odobrio izvanredne zajmove Islandu, Mađarskoj i Ukrajini vrijedne više od 30 milijardi dolara.

Nadolazeći američki predsjednik Barack Obama poziva Kongres na brzu akciju po pitanju financijske krize u zemlji i pomoći ugroženim obiteljima. U tjednoj radio poruci Demokratske stranke Barack Obama rekao je da ukoliko Kongres trenutno ne usvoji plan sanacije ekonomije to će biti njegov prvi posao nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti. Obama je izjavio da paket mjera treba dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, olakšavanja financijskog pritiska na obitelji i potaknuti ekonomiju. Obama je izrazio optimizam da se zemlja, uz novu politiku te osjećaj predanosti i požrtvovnosti, može izbaviti iz ekonomskih problema.

XS
SM
MD
LG