Linkovi

Web stranica tjedna: Međunarodna godina krumpira 2008.


Naše današnje odredište je web stranica posvećena jednoj od glavnih poljoprivrednih kultura u svijetu.

"Ujedinjeni narodi su 2008. proglasili Međunarodnom godinom krumpira, a cilj je da svijet obrati pažnju na ključnu ulogu krumpira i poljoprivrede općenito u borbi protiv gladi i siromaštva." Ova poruka, uklopljena u video spot, jedna je od sadržaja na web stranici potato2008.org, multijezičkom sajtu koji slavi jednu od najpopularnijih, najhranjivijih i, na koncu, najvažnijih poljoprivrednih kultura u svijetu.

"Stotine milijuna ljudi ovise o krumpiru za svoje dnevno preživljavanje. Tamo gdje su glad i siromaštvo najveći, skromni je krumpir najvažniji urod nakon riže, pšenice i kukuruza. To je četvrta po važnosti poljoprivredna kultura u svijetu," kaže se u promidžbenom spotu.

Web stranica Međunarodna godina krumpira 2008. poučava kako se uzgaja krumpir … to je u odjeljku za djecu. No, kad su krumpiri tu, onda ih treba skuhati pa je tu i globalna zbirka kuharskih recepata s juhama iz Koreje i Irske, salatama iz Perua i Egipta, pa čak i slasticama – puding od krumpira iz Južne Afrike i gusta krema od krumpira iz Indije. Korisnici mogu pročitati kako znanstvenici proučavaju evoluciju krumpira, te kako istražuju načine na koje ovaj smjerni gomolj može biti još poboljšan.

"Pomaganjem farmerskim obiteljima da zarade novce uzgojem krumpira jedan je od načina da ih se izdigne iz klopke siromaštva. Ovaj krumpir brzog rasta uspijeva i na najmanjim parcelama zemlje, kakve su dostupne siromašnim obiteljima u gradovima, upravo onim obiteljima koje čine rastući postotak ukupne populacije siromaha u svijetu," objašnjava se na web stranici Međunarodna godina krumpira 2008.

Pridružite se i vi globalnom slavljenju UN-ove Međunarodne godine krumpira, na web stranici potato2008.org.

XS
SM
MD
LG