Linkovi

Većina Ukrajinaca protivi se članstvu u NATO savezu


Napetosti između Ukrajine i Rusije porasle su tijekom prošle godine djelomično zbog odluke ukrajinskih čelnika za ulazak Ukrajine u Provedbeni plan NATO saveza za članstvo. Taj je potez izazvao snažno protivljenje Rusije. Međutim, ruska zabrinutost mogla bi biti preuranjena jer se većina Ukrajinaca protivi pridruživanju u NATO, a Ukrajina još ne zadovoljava uvjete za članstvo.

Grafiti u Kijevu i ostalim ukrajinskim gradovima odražavaju rezultate anketa javnog mnijenja koje pokazuju da se više od polovice ukrajinskih građana protivi njihovom članstvu u NATO savezu. Taj je otpor jak u ruskim govornim područjima na istoku i jugu zemlje. U Sevastopolju, gradu na Crnom moru gdje je usidrena ruska flota, ovom se pitanju osobito protive stariji građani.

Članica mjesne grupe koja podržava interese Rusije, Albina Gontovaya, boji se da bi brodovi NATO saveza jednoga dana mogli zamijeniti ruske."Ja i drugi građani Sevastopolja ne možemo više podnijeti situaciju u Ukrajini, koja se prema nama ne odnosi korektno".

Ova umirovljenica dodaje da se iz ovog ne može očekivati ništa dobro i čak se pomirila s mogučnošću rata. Grad Sevastopolj osnovan je u kasnom 18.-om stoljeću, za vladavine ruske carice Katarine Velike, junakinje u očima mnogih etničkih Rusa koji čine više od 70 posto od 340 tisuća gradskog stanovništva. Oni se protive širenju NATO-a na istok i- jednako kao Rusi u Rusiji -pribojavaju se da će biti okruženi zemljama članicama ovog saveza.

Čelnik lokalne skupine proruskih stranaka i član Gradskog vijeća Sevastopolja, Gennadi Basov, sumnja u potrebu za članstvom u NATO savezu. "Ako je NATO obrambeni savez, od koga se onda Ukrajina brani? Druga je stvar da je NATO agresivna skupina koja šalje svoje snage da se bore u Iraku, Afganistanu i Pakistanu – a to je još jedan razlog za Ukrajince da se ne pridruže savezu".

U travnju je NATO odbio ukrajinski zahtjev za ulazak u Provedbeni plan za članstvo. NATO savez od svake zemlje zahtijeva zadovoljavanje određenih vojnih i demokratskih standarda. Moskva se protivi ekspanziji saveza na istok. U veljači, tadašnji predsjednik Rusije Vladimir Putin zaprijetio je lansiranjem ruskih nuklearnih raketa na Ukrajinu ukoliko se u njoj rasporede NATO projektili. Sjedinjene Države snažno podržavaju ukrajinske napore za pridruživanje NATO savezu. To je bio i glavni razlog posjeta američkog dopredsjednika Dicka Cheneya Kijevu u rujnu. No, u ukrajinskom parlamentu postoji strogo opiranje NATO-u.

Ukrajinski zakonodavac Dmytro Tabachnyk favorizira ukrajinsko članstvo u Europskoj uniji, ali ne i u NATO-u.N "Ne slažem se s onima koji tvrde da članstvo u NATO savezu donosi ekonomski rast. Neke od najrazvijenijih, najbogatijih i društveno najsigurnijih europskih zemalja su one koje nisu članice ovog saveza – Austrija, Švicarska, Finska i Švedska. Gospodarski napredak, društvena zaštita i civilno društvo nisu isto što i vojni savez".

Sergei Kulyk iz neovisnog znanstvenog instituta u Sevastopolju kaže da veličina, geostrateška pozicija i gospodarski potencijal Ukrajine neće dozvoliti zemlji da ostane neutralna. "Na žalost, ukrajinski su se političari odlučili za više-vektorsku politiku. Ali građani Ukrajine moraju u konačnici odlučiti da li da se pridruže Europi ili da se usmjere prema Rusiji".

Analitičari kažu da će Rusija vršiti pritisak na Ukrajinu glede NATO-a onoliko koliko će joj to Ukrajinci dozvoliti. A Moskva je, izgleda, sklona iskorištavati ovo problematično pitanje sve dok se Ukrajina ne izjasni da li je za NATO, za Rusiju ili će biti neutralna.

XS
SM
MD
LG