Linkovi

SAD koriste skup NATO-a u Estoniji da bi izrazile snažnu podršku Ukrajini, Gruziji i svim saveznicama u Istočnoj Europi


Ministri obrana zemalja članica NATO saveza, uključujući i američkog ministra Roberta Gatesa, sastaju se danas u Tallinu u Estoniji kako bi razmotrili mogućnost što bržeg ulaska Ukrajine u savez. Također se želi iskazati podrška baltičkim državama i drugim istočnoeuropskim zemljama članicama nakon ruske invazije na Gruziju.

Službeni razlog sastanka jest da se ocjeni napredak ukrajinskih vojnih reformi i sličnih pitanja, te da se poduzme još jedan korak u približavanju službenom početku procesa ulaska u članstvo NATO saveza.

No, glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell kaže da je taj dio posla mogao obaviti i netko drugi, a ne sami ministri, da nije bilo ruske invazije na Gruziju, inače južnog susjeda Ukrajine u kolovozu ove godine: "Ovaj se sastanak, s našeg stanovišta, održava zbog onog što se dogodilo u kolovozu. Nisam siguran da bi ministar uopće nazočio ovom sastanku da Rusija nije odlučila okupirati Gruziju. No, nakon tih događaja, ministar je želio poslati vrlo snažan signal podrške Ukrajini i baltičkim zemljama, te drugim NATO saveznicima iz istočne Europe, da su Sjedinjene Države odlučno uz njih.“

Američki dužnosnici ne očekuju nikakvu značajnu akciju na ovom sastanku glede ukrajinskih aspiracija za članstvom u NATO savezu. Kažu da će se s tim trebati pričekati barem do početka prosinca, kada se ministri vanjskih poslova zemalja članica sastanu u Briselu. No, čak i tada, Ukrajina će biti samo deset dana od izbora, tako da će se vjerojatno morati pričekati do sljedeće godine. To znači da će poziciju Sjedinjenih Država odrediti administracija Baracka Obame koja stupa na dužnost 20. siječnja sljedeće godine.

U medjuvremenu, administracija predsjednika Busha također želi da NATO dovede Gruziju na put k članstvu. Iako se čelnici zemalja članica slažu da će Ukrajina i Gruzija postati članice, neke zapadnoeuropske zemlje - članice ne žele da taj proces bude suviše brz, jer vjeruju da bi to dovelo do neprijateljskih reakcija od strane Rusije. Moskva je već ljutita zbog NATO-vih dosadašnjih poteza na postavljanju američkog proturaketnog obrambenog sustava u Poljskoj i Češkoj.

Američki ministar obrane Robert Gates kaže da bi Rusija trebala snositi posljedice zbog invazije na Gruziju, te je pozvao na jače europsko savezništvo kako bi se Rusiju odvratilo od daljnje agresije. No, ministar Gates je istovremeno pozvao na oprezne i razborite korake, kako bi se izbjegla vojna konfrontacija.

Glasnogovornik Pentagona, Geoff Morrell kaže da Sjedinjene Države nemaju opis kazni za Rusiju, te je dodao da, nakon invazije na Gruziju, zemlje diljem svijeta drugačije gledaju na Rusiju, i da je ruska vojna razmjena sa zemljama članicama NATO saveza već umanjena.

XS
SM
MD
LG