Linkovi

Što se očekuje od prvih 100 dana predsjedništva Baracka Obame?


Kada je američki predsjednik Franklin D. Roosevelt stupio na predsjedničku dužnost usred Velike depresije 1933. godine, u prvih 100 dana svojeg predsjedništva započeo je ambiciozan zakonodavni program. Otada se početna dostignuća novoizabranih američkih predsjednika mjere ovom vremenskom jedinicom. Budući predsjednik Barack Obama morat će u prvim danima nakon što preuzme predsjedničke ovlasti u siječnju Kongresu predstaviti i neriješene probleme administracije predsjednika Busha i program vlastite kampanje.

Na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon pobjede u utrci za Bijelu kuću, budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama izjavio je da je njegov najveći prioritet uvjeriti Kongres da odmah djeluje po pitanju rješavanja niza ekonomskih problema:

"Osobito urgentno je daljnje produženje osiguranja za nezaposlene, za radnike koji nisu u mogućnosti naći posao u sve slabijoj ekonomiji. Plan financijskih mjera za poticaj ekonomskog rasta odavno je trebao biti usvojen. O tome sam govorio tijekom nekoliko posljednjih mjeseci kampanje. Moramo pokušati riješiti i sve veći utjecaj financijske krize na druge grane naše ekonomije."

Američki predsjednik može predložiti svoj program mjera i prijedloga rješenja, kao što to radi svake godine u govoru kojim se obraća naciji. No, on ne može narediti Kongresu da stavi njegove zahtjeve u praksu, pojašnjava Brian Darling u zakladi Heritage u Washingtonu:

"Predsjednik zapravo nema moć provođenja svog programa. On Kongresu može predložiti mjere i od njega zatražiti da odobri neke prijedloge, poput smanjenja poreza za američku srednju klasu. No, tada Kongres može sastaviti taj zakon, izmijeniti ga, a potom ozakoniti u bilo kojoj formi koju nalazi prikladnom prije nego što ga preda predsjedniku na potpis."

U radu s Kongresom, gospodin Obama surađivat će s brojnijom većinom članova iz Demokratske stranke ne samo u Senatu, već i u Zastupničkom domu. Profesor povijesti na sveučilištu American, Alan Lichtman, kaže da će povećana podrška biti ključna za novog predsjednika, kako bi on mogao započeti rješavanje ozbiljnih tekućih problema u zemlji:

"Lekcija iz prvih mandata dosadašnjih predsjedništava je brzo provođenje promjena. Pritom imate vrlo uski prozor mogućnosti.Predsjednik Franklin Roosevelt imao je svojih 100 dana. Ronald Reagan proveo je svoju Reagansku revoluciju u manje od godine dana. Ne možete se rasipati vremenom kojeg nemate, osobito u vrijeme ovako ozbiljne krize."

Unatoč demokratskoj većini u Senatu i Zastupničkom domu, Barack Obama morat će se suočiti s republikanskom oporbom. Stručnjaci kažu da još nije jasno hoće li će republikanci surađivati s novim predsjednikom ili mu otežavati postizanje njegovih ciljeva. ‘To će se tek vidjeti,’ kaže jedan od političkih analitičara. Gospodin Obama probudio je entuzijazam u brojnim dijelovima svijeta. Stručnjaci tvrde da će u prvih 100 dana on svoju pažnju usredotočiti na međunarodne poslove. S tim se slaže Mark Rome, profesor vladinih poslova na sveučilištu Georgtown:

"Očekujem da će na međunarodnom planu on prvenstveno nastojati poboljšati imidž Amerike u svijetu sastajući se sa stranim državnicima bez ikakvih preduvjeta."

Mark Rom dodaje da će Barack Obama u svojim međunarodnim sastancima naglasiti da su Sjedinjene Države otvorenije za multilateralnu suradnji nego prije, tijekom Busheve administracije, kako bi riješile svoj - s moralnog gledišta - problematičan položaj u svijetu.

XS
SM
MD
LG