Linkovi

Očekuje se da će Obama imenovati nove ljude na čelne obavještajne položaje


Washington Postjavlja kako se očekuje da će krovni direktor američkih obavještajnih agencija Mike McConnell i direktor Središnje obavještajne službe, CIA-e Michael Hayden biti zamijenjeni kad Barack Obama preuzme dužnost u siječnju. Obojica ovih dužnosnika – piše washingtonski dnevnik - nemaju podršku među utjecajnim članovima Kongresa iz redova Demokratske stranke prvenstveno zbog kontroverznih metoda ispitivanja osumnjičenika za terorizam te prisluškivanja bez sudskog naloga.Međutim, dužnosnici Obamine tranzicijske ekipe priopćili su Washington Postuda konačna odluka o ovim položajima još nije donesena.

U međuvremenu je šef tranzicijske ekipe John Podesta obznanio Obaminu politiku o upošljavanju lobista u novoj administraciji. Podesta je izjavio novinarima da je lobistima na saveznoj razini zabranjeno davatifinancijske priloge za Obaminu tranziciju u Bijelu kuću. On je dodao dabilo koji uposlenik, koji je lobirao u posljednjih 12 mjeseci, ne bi smio raditi u tranzicijskoj ekipi na polju u kojem je lobirao.

Senator Obama je od etičkih pitanja učinio istaknuto mjesto u svojoj kampanji, rekavši da neće primati novac lobista ili ih upošljavati u svojoj administraciji. Često je kritizirao svog bivšeg suparnika Johna McCaina tijekom izborne utrke da je njegova kampanja primala novac od washingtonskih lobista.John Podesta je također rekao da bilo tko postane lobist nakon što je radio na tranzicijskim poslovima neće smjeti lobirati Obaminu administraciju 12 mjeseci.

XS
SM
MD
LG