Linkovi

Michelle Obama - prva Amerikanka afričkog podrijetla kao prva dama Sjedinjenih Država


Dvadesetog siječnja 2009. godine, Michelle Obama postat će prva dama Sjedinjenih Država. Bit će to prvi puta u povjesti ove zemlje da prvom damom postaje Amerikanka afričkog podrijetla. To je samo posljednji u nizu barijera koje je Michelle Obama srušila.

Obitelj Obama, sa svoje dvije kćeri Malijom i Sashom, uselit će se u najprestižniji dom u Sjedinjenim Državama, Bijelu kuću. No, to nije prvi put da je gospođa Obama u nečemu prednjačila.

Kao dijete u Chicagu, ona i njena obitelj doselili su u ekskluzivno bijelački dio grada. Liza Mundy,koja je napisala biografiju nove prve dame, kaže da oni tamo nisu bili dobrodošli:

"Jedno od njenih prvih iskustava kao mlade djevojke bilo je pozitivno - veća ekonomska moć njene obitelji, ljepši dio grada u kom su živjeli, ljepši dom. Ali, ona je također bila svjedokom činjenice da su se neki bijeli susjedi odselili dalje od njihovog doma, iako se njena obitelj istovremeno penjala na društvenoj ljestvici."

Kasnije, Michelle je bila među prvim afro-amerikancima koji su pohađali ugledniPrinceton University, nakon čega je doktorirala pravo na Harvardu. Michelle je dobila posao u jednoj od najboljih pravnih tvrtki u Chicagu, gdje je i upoznala svog budućeg supruga.

Gospođa Obama je svjesna da će ona i njena obitelj služiti kao primjer drugima:

"Mi dajemo primjer mnogim mladim ljudima, naročito djeci afro-američkog podrijetla, koji sebe nikada nisu vidjeli u ovakvom svjetlu, niti mislili da mogu mnogo postići."

Liza Mundy kaže da bi obitelj Obama mogla pomoći premostiti rasne stereotipe:

"U smislu razmišljanja američke javnosti i stereotipa koje imamo o afro-amerikancima, kada vidimo obitelj Obama, proširit će se naša razmišljanja o onome što je moguće, i nadam se, izbrisati se stereotipi."

Za vrijeme izborne kampanje, Michelle Obamu se kritiziralo zbog sljedećeg komentara, glede uspjeha kojeg je njen suprug postigao:

"Po prvi puta u mom odraslom životu, ja sam vrlo ponosna na moju zemlju."

Nakon što se njen patriotizam našao na udaru kritika, Michelle Obama pojasnila je svoj komentar, ali je istovremeno zauzela manje značajno mjesto u kampanji svog supruga. Liza Mundy kaže da prva dama neće imati direktnog utjecaja na politiku Obamine administracije. No, ona je zagovornik obitelji, naročito vojnih obitelji, i možda će baš to zauzimati centralno mjesto za prvu damu. Bliska prijateljica Angela Acree kaže da su za gospođu Obama najvažnije njene kćeri:

"Mislim da nju definira ono što joj je važno ida joj je u ovom trenutku u njenom životu, najvažnije da su njene kćeri sigurne i sretne."

Iako je imala karijeru, čini se da Michelle Obama uživa i u više tradicionalnoj ulozi-supruge i majke.

XS
SM
MD
LG