Linkovi

Nakon suđenja u Izraelu, 88-godišnjeg Johna Demjanjuka traži i Njemačka


Čelni njemački istražitelj za zločine nacista izjavio je da postoje konkretni dokazi da je John Demjanjuk – stanovnik Clevelanda ukrajinskog podrijetla – odgovoran za ubojstva tisuća poljskih Židova, za vrijeme drugog svjetskog rata.

Njemačka će, kako je priopćeno jučer, tražiti od Washingtona izručenja ovog 88-godišnjeg umirovljenika koji je desetljećima radio u jednoj tvornici automobila u najvećem gradu Ohioa.

John Demjanjuk je 1988. godine već bio, zbog sličnih sumnji, izručen Izraelu, gdje je osuđen na smrt. Međutim, Vrhovni sud Izraela je ustanovio da on nije bio odgovoran za zločine koje su mu tužitelji stavljali na teret – te je bio pušten na slobodu. Izraelsko je pravosuđe ustanovilo d aje John Demjanjuk bio stražar u koncentracionim logorima, ali nije bio - kako su tužitelji tvrdili - zloglasni 'Ivan Grozni', stražar odgovoran za ubojstva tisuća ljudi.

Američko Ministarstvo pravosuđa je Demjanjuku prije nekoliko godina oduzelo državljanstvo, zbog toga što je pri useljenju lagao o svojoj službi u nacističkim logorima smrti.

XS
SM
MD
LG