Linkovi

1.1.2011. - najraniji mogući datum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju


Objavljivanjem okvirnog rasporeda do završetka pregovaračkg procesa s Hrvatskom Europska komisija je samo naznačila moguće rokove u kojima bi se dovršavao rad na svakome od 29 poglavlja preostalih za zatvaranje.

Izvjesno je da se točan datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne zna – niti će se znati sve do završetka pregovora, što je do sada uvijek bila prilika za utvrđivanje datuma pridruživanja kandidatske zemlje zajednici. Prema rasporedu, ubrza li Hrvatska tempo reformi i razriješi li najteže od prepreka – trenutno su to reforma pravosuđa i javne uprave, antikorupcija i brodogradnja – moguće je zatvaranje svih poglavlja u drugoj polovici iduće godne ili nakon četiri godine procesa, što je duže nego u ranijim krugovima proširenja.

Europska će komisija dogodine izraditi prijedloge i Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU kao i financijskih okvira, odnosno sudelovanja u zajedničkom proračunu. Tekst trebaju potvrditi članice koncenzusom što nosi i opasnost blokade ukoliko postoje pojedinačni interesi. Kada se usvoji tekst pristupnog sporazuma, dokumenta temeljem kojega će i Hrvatska ući u Uniju, on treba biti preveden na sve službene jezike. Dokument se potpisuje nedugo nakon završetka pregovora, moguće na proljeće 2010. godine na liderskom summitu, ovo pod uvjetom da su pregovori finalizirani u 2009.

Pristupni se sporazum potom ratificira u svih 27 članica. Procedura je relativno brza jer je ograničena prihvaćenim datumom novog proširenja. Stoga se kao najraniji dan ulaska Hrvatske u EU može uzeti 1. siječanj 2011. godine.

Proces pregovora može se odužiti ukoliko Hrvatska na vrijeme ne zadovolji sve preduvjete za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, potraju li pregovori o izuzećima i prijelaznim razdobljima i aranžmanima duže od očekivanoga a i zbog unutarnjih problema u zajednici. Ukoliko pregovore ne zaključi ovaj sastav Europske komisije – mandat joj istječe na jesen dogodine – nije isključeno nekoliko mjeseci dodatnog zastoja zbog slaganja novih povjereničkih timova ali i politika.

Nesporazumi sa Slovenijom i u manjoj, diskretnijoj mjeri Italijom, potvrdili su da bilateralna pitanja ipak mogu blokirati pregovore. Nije isključeno ni da Hrvatska u zajednicu uđe u paru – s Islandom, odakle stižu i sve snažniji signali da je zemlja voljna priključiti se uniji.

XS
SM
MD
LG