Linkovi

Američka sopranistica Ivana Kunc gostovala u domovini svojih roditelja


Američka sopranistica Ivana Kunc gostovala je nedavno u Hrvatskoj. Za našu nedjeljnu rubriku Američko-hrvatske veze, s Ivanom Kunc razgovarao je Damir Bebić.

Ivana Kunc potječe iz obitelji glazbenika. Otac joj je bio poznati hrvatski skladatelj Božidar Kunc, a teta glasovita sopranistica Zinka Milanov Kunc. "Čitav moj život teta mi je govorila da će me povesti u Hrvatsku, ali uvijek bi se nešto ispriječilo. Oduvijek mi je bio san posjetiti domovinu mog oca i moje tete", kaže Ivana Kunc. Pitali smo je kako je došlo do koncerta održanog prošlog mjeseca u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu.

"Prije nekoliko godina počela sam učiti glazbu mog oca za koncerte i nosač zvuka. Da bi na neki način zatvorila krug morala sam otići u njegovu domovinu i tamo održati koncert. Nekoliko glazbenih entuzijasta pozvalo me je u Hrvatsku, ali to nismo uspjeli realizirati no kasnije me pozvao muzikolog Davor Mirkeš iz Hrvatskog informativnog centra i tako je došlo do posjeta domovini mog oca i koncerta u Zagrebu," kaže Kunc.

Ivana Kunc je zadovoljna svojim nastupom u Zagrebi i izražava spremnost na ponovni dolazak u Hrvatsku: "Bila sam vrlo nervozna no prevladalo je iskustvo. Bilo je dosta emotivnosti jer sam izvodila glazbu mog oca i pjevala stihove moje majke. Bilo je lijepo i koliko čujem ljudi su zadovoljni koncertom."

Prvi posjet Zagrebu Ivani Kunc ostat će u izvanrednom sjećanju: "Bilo je prelijepo. Vrijeme je bilo krasno. Bila sam u prilici razgledati grad, prekrasnu arhitekturu i parkove. Bilo je toliko toga za vidjeti. Koncert je bio posljednjeg dana mog boravka u Hrvatskoj tako da sam dosta vježbala u svojoj hotelskoj sobi. Nadam se da nisam nikome smetala."

Kunc dodaje da bi ponovno voljela gostovati u Hrvatskoj. "Neka mi kažu datum i ja stižem," poručila je lirska sopranistica Ivana Kunc koju čujemo kako izvodi pjesmu njenog oca Čežnja ...

XS
SM
MD
LG