Linkovi

Washington Times: Hrvatska u kaosu


Hrvatski premijer Ivo Sanader ne može riješiti problem korupcije i kriminala u Hrvatskoj, jer je i sam dio tog problema, piše u nedjeljnom izdanju dnevnog lista Washington Times kolumnist Jeffery Kuhner.

Osvrćući se na štetu koju nastojanjima Hrvatske da se pridruži Europskoj Uniji čini val zločina - od ubojstava tipa mafijaških egzekucija pa do javnih prebijanja novinara i poslovnih čelnika -, u članku se posebice ističe korupcija koja,kakojerečeno,ide ruku pod ruku s kriminalom.

Hrvatske porezne obveznike - koji plaćaju najviši porez u regiji - korupcija njihove vlade godišnje košta više od jedne milijarde dolara, dok je čitav brutto društveni proizvod zemlje - 23 milijarde dolara. Nacionalni dug pritom je dostigao visinu od 80 posto brutto društvenog proizvoda, citiraju se u članku podaci dobijeni od Instituta Adriatic.

Međutim, hrvatski premijer i čitava politička vrhuška nemaju nikakav interes da se uhvate ukoštac niti s korupcijom ni s kriminalom: gospodin Sanader se - piše Washington Times - osobno obogatio za nekoliko milijuna dolara, a elita HDZ-a masovno pljačka javnu imovinu i kompanije u državnom vlasništvu, između ostalog, sumnjivim privatizacijama i skupim projektima izgradnje kroz koje se odlijevaju javna sredstva.

U članku se zaključuje da, za razliku od baltičkih republika, Hrvatska ne samo da nije na putu izgradnje moderne europske države nego, upravo suprotno, ostaje potpuno zapletena u mrežu kleptokracije koja ogromnim zalogajima odgriza njezinu demokraciju i prosperitet.

XS
SM
MD
LG