Linkovi

Obama: Napori za obnovu ekonomije počinju odmah nakon inauguracije


Sljedeći američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će njegova administracija odmah nakon inauguracije 20. siječnja početi s naporima za obnovu ekonomije. U tjednoj radio poruci Demokratske stranke Obama je rekao da zemlja nema vremena za gubljenje te da u što skorijem roku treba biti usvojen još jedan paket ekonomskih poticaja. Obama je obećao da će brzo početi raditi na planu namijenjenom radničkim obiteljima kojim se želi ublažiti ekonomska kriza i povratiti dugoročni ekonomski prosperitet.

U svojoj redovitoj tjednoj radio poruci predsjednik Bush je ponovio da je njegov prioritet glatki prijenos vlasti na slijedeću vladu. Aktualni i budući predsjednik sastat će se u ponedjeljak u Bijeloj kući.

Uskoro sastanak Obama - Medvjedjev

Ruska vlada objavila je da bi se Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev mogli uskoro sastati. Dvojica čelnika suglasila su se oko žurnog sastanka tijekom današnjeg telefonskog razgovora. Odlazeća američka administracija ovog je tjedna predložila nove razgovore s Rusijom o kontroli oružja te da će se američki i ruski dužnosnici sastati u Moskvi, kasnije ovog mjeseca.

Jedan pomoćnik nadolazećeg američkog predsjednika izjavio je da Barack Obama nije dao nikakva obećanja Poljskoj po pitanju raketnog obrambenog sustava. U izjavi poljskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora s Barackom Obamom u petak navečer, stoji da je sljedeći američki predsjednik rekao da će nastaviti s planovima za instaliranje tog sustava u Istočnoj Europi. Obamin suradnik je pojasnio da je budući američki predsjednik rekao kako podržava raketni obrambeni štit kad se dokaže da tehnologija tog sustava funkcionira. Odlazeća američka vlada potpisala je sporazume s Poljskom i Češkom o razmještanju komponenti raketnog obrambenog sustava u tim zemljama što Rusija vidi kao prijetnju njenoj sigurnosti.

Predsjedatelj iranskog parlamenta, Ali Larijani, kritizirao je Baracka Obamu koji je rekao da su napori Teherana da se domogne nuklearnog oružja neprihvatljivi. Iranski državni mediji prenose Larijanijevu izjavu u kojoj kaže da Obamin komentar predstavlja istu pogrešnu američku politiku od ranije. Larijani je dodao da Sjednjene Države trebaju odaslati odgovarajuće signale zemljama Srednjeg istoka ukoliko žele promjenu situacije u regiji.

XS
SM
MD
LG